Spiritele se încing. Decanul Baroului de Avocați Bălți, Boris Lichii, își convoacă colegii la adunare, nemulțumit de activitatea Uniunii Avocaților din Moldova (UAM). Potrivit unui anunț, avocații din circumscripția Baroului Bălți urmează să se întâlnească pe 19 ianuarie, pentru a discuta unele proiecte inițiate de Consiliul UAM, dar și despre alegerea secretarului Uniunii și bugetele barourilor. Mai exact, Boris Lichii anunță că pe agendă sunt incluse următoarele subiecte:
  • dezbaterea proiectelor Regulamentului constituirii și funcționării Centrului de Instruire a Avocaților, Regulamentului cu privire la stagiul profesional în avocatură și Regulamentului cu privire la modul de susținere a examenului de calificare;
  • locul şi importanţa acestor regulamente în structurile deja adoptate şi existente în cadrul Uniunii Avocaţilor;
  • metodele de activitate/de lucru din ultimul timp din cadrul Consiliului Uniunii Avocaţilor;
  • rolul, locul şi importanţa decanilor celor patru barouri de avocaţi, ca şi membri de drept ai Consiliului UAM;
  • disciplina și activitatea membrilor Consiliului Uniunii Avocaţilor. Atribuţiile membrilor Consiliului Uniunii Avocaţilor. Procedurile de adoptare a hotărârilor/deciziilor;
  • dezbaterea procedurii ilegale de alegere a secretarului general;
  • expertiza internaţională prezentată de avocaţi din afara Republicii Moldova în raport cu subiectele abordate şi dezbătute la întrunire.
În mesajul adresat colegilor săi, Boris Lichii mai menționează că îi încurajează să discute aceste subiecte din considerentul că, ”noi, toţi ceilalţi avocaţi, îi facem boieri pe cei de la Chişinău. Celelalte barouri tot merg cu poclon la un fel de divan boieresc. Are vreun alt barou din Republica Moldova sediu? Fiecare Decan închiriază din cont propriu. De ce şi din care considerente colegii mei din cadrul Baroului de Avocaţi Bălţi-Nord, dar şi avocaţii din celelalte barouri, transferă Chişinăului cotizaţii de 100 lei lunar? După care noi, cei din teritoriul trebuie să facem un drum, să ne căciulim în faţa Consiliului UAM ca să ne ofere câte 3.000 de lei pentru un tratament şi 5.000 de lei de înmormântare”. Amintim că, la ultima ședință a Consiliului, Boris Lichii a propus ca să fie demis Secretarul UAM. Chestiunea a fost inclusă suplimentar pe ordinea de zi, iar pentru anularea hotărârii de alegere a Secretarului au votat cinci membri ai Consiliului din cei nouă prezenți la ședință. Decanul susține că votul în această priviță a fost considerat nevalabil de către președintele UAM, Emanoil Ploșnița. La fel, decanul susține că trebuie să existe claritate în ce cazuri președintele UAM are prerogativa de a decide în care cazuri votul este valabil sau nu.