Rețelele de socializare au depășit demult forma unei simple platforme de comunicare și interacțiune. În ultimul timp acestea tot mai des sunt utilizate pentru a ajuta persoanele aflate în dificultate, inclusiv pentru a găsi actele pierdute sau pentru a identifica proprietarii documentelor găsite. Însă, trebuie să avem grijă la modul cum publicăm aceste anunțuri, pentru că am putea fi sancționați. Agenția Servicii Publice a venit cu o avertizare în acest sens, menționând că distribuirea imaginilor care conțin date cu caracter personal, inclusiv a fotografiilor cu actele de identitate și permisele de conducere, se pedepsește contravențional. Aceasta deoarece securitatea actelor de identitatea și a proprietarilor este pusă în pericol, iar persoanele pot devenit victime ale unor abuzuri, cum ar fi furtul de identitate, pierderi financiare sau alte infracțiuni realizate prin utilizarea ilicită a datelor cu caracter personal. Conform prevederilor Codului contravențional al Republicii Moldova, încălcarea drepturilor subiectului datelor cu caracter personal de a fi informat, de acces la datele cu caracter personal, de intervenţie asupra datelor cu caracter personal, de opoziţie şi de a nu fi supus unei decizii individuale, precum și încălcarea regulilor de utilizare a datelor cu caracter personal se sancționează cu:
  1. amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale (de la 3.000 la 4.500 de lei) aplicată persoanei fizice;
  2. amendă de la 90 la 180 de unităţi convenţionale (de la 4.500 la 9.000 de lei) aplicată persoanei cu funcţie de răspundere;
  3. amendă de la 120 la 300 de unităţi convenţionale (de la 6.000 la 15.000 de lei) aplicată persoanei juridice.
În toate cazurile, sancțiunea de aplică cu sau fără privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an. Astfel, în cazul în care ați găsit un act de identitate, trebuie să mergeți să-l predați autorităților emitente și nicidecum să nu-l fotografiați și sa-l publicați. Dacă actul este găsit în afara țării, atunci acesta trebuie dus la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale Republicii Moldova. În acest mod ajutați persoana care și-a pierdut documentele să le găsească, dar şi asigurați că nu veți fi sancționat. De asemenea, titularii actelor de identitate sunt obligați să comunice imediat instituțiilor competente despre pierderea acestora.