Urmăririle ”ca în filme” a șoferilor de către poliție sunt frecvent arătate în știri și acestea se finalizează cu reținerea conducătorului auto. Însă, câți dintre șoferi știu în ce cazuri pot fi urmăriți și care sunt motivele pentru care poliția se ia după ei?

Ordinul Ministerului de Interne cu privire la Regulamentului cu privire la organizarea şi desfăşurarea activităţii de supraveghere a traficului rutier şi Instrucţiunilor de utilizare a mijloacelor tehnice spune că urmărirea autovehiculelor se admite în scopul reţinerii persoanelor, care au comis infracţiuni, au părăsit locul accidentului, cât şi a conducătorilor de vehicul care prin acţiunile lor au pus în pericol viaţa altor participanţi la trafic rutier sau care n-au îndeplinit intenţionat dispoziţiile agentului de circulaţie de a se opri.

În timpul urmăririi, agentul de circulaţie este obligat să raporteze permanent (pe cât e posibil) inspectorului operativ de serviciu a subunităţii de front sau comisariatului de poliţie locul aflării sale şi direcţia deplasării.

Pentru a nu pune în pericol securitatea sa și a altor participanți la trafic în timpul urmăririi, agentul este obligat:

  • să includă în funcţiune semnalele speciale sonore şi luminoase;
  • să adapteze viteza deplasării automobilului (motocicletei) în dependenţă de condiţiile concrete, ţinând cont de asigurarea maximă a securităţii tuturor participanţilor la circulaţie.

În cazul în care se constată că persoana urmărită este înarmată, agentul de patrulare este obligat să informeze unitatea de gardă pentru chemarea grupului de reţinere. Până la sosirea grupului, agentul de circulaţie este obligat să nu scape din vedere infractorul, să întreprindă măsurile posibile pentru reţinerea lui, asigurând securitatea cetăţenilor.