Un judecător american a împiedicat de unul singur o tentativă de evadare în grup dintr-un tribunal, reținând personal unul dintre inculpații care au încercat să fugă. Pentru a prinde mai repede infractorul, judecătorul și-a aruncat mantia, precizând pentru presă că și-a dat seama că ”e greu să lupți în mantie” după un alt caz din sala de judecată.

Incidentul a avut loc la 16 octombrie într-un tribunal din Lewis, statul Washington. Judecătorul R. Buzzard pronunța măsurile de reținere pentru patru inculpați, într-o sală aflată la etajul trei al clădirii tribunalului. După încheierea procedurii, inculpații au fost scoși în cătușe din sala de judecată prin ieșirea de serviciu. În acest timp, doi dintre ei s-au îndreptat brusc spre ușa de intrare pentru vizitatori, ieșind pe holul comun.

Având în vedere că în escortă se afla o singură persoană, judecătorul a sărit peste masă, și-a aruncat mantia și a pornit în urma fugarilor de unul singur. Magistratul a reușit să-l rețină pe unul dintre inculpați, după ce acesta s-a împiedicat.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=XINbW1DmWg0[/embed]

Celălalt inculpat a reușit să fugă în stradă, fiind reținut de poliție în apropierea tribunalului.

Judecătorul R. Buzzard s-a mai remarcat prin incidente similare. În aprilie, acesta i-a răsucit mâinile unui participant într-un proces civil, care în timpul ședinței și-a agresat oponentul. Judecătorul ar fi pronunțat o decizie împotriva agresorului, iar acesta l-a lovit în zona urechii pe reprezentantul legal al celeilalte părți.

"Atunci mi-am dat seama că era foarte incomod să lupți în mantie", a comentat judecătorul mai târziu incidentul de urmărire a infractorului, răspunzând la întrebarea de ce a decis atât de repede să scape de ”veșmintele” lui.

Buzzard este judecător în Lewis din 2004. În 2017, acesta a fost implicat într-un alt scandal, după ce o angajată a tribunalului l-a acuzat că a demis-o ilegal și a solicitat despăgubiri de 250.000 de dolari. În același timp, femeia a acuzat judecătorul de consum regulat de alcool la locul de muncă și de păstrarea armei de foc într-un sertar din biroul său. Judecătorul a pledat parțial vinovat, dar nu a fost sancționat disciplinar. Reclamanta a obținut atunci despăgubiri de 51.000 de dolari.

Sursa: legal.report