Finanțarea proceselor de judecată reprezintă deja o formă profitabilă de investiții în SUA, Marea Britanie sau Rusia. Investitorii care aleg această formă de a investi banii pot obține și profituri de peste 100%, dar în același timp își pot pierde banii.

Finanțarea proceselor de judecată reprezintă o formă de investiții de risc, similară finanțării start-up-urilor, finanțărilor venture sau investițiilor în criptomonede.

Această industrie a apărut în SUA în anii 2000, când fondurile de investiții au început să plătească taxele legale ale terților în schimbul procentelor din valoarea creanțelor, în caz de câștig de cauză.

Ulterior, practica a trecut în mediul online, unde au apărut servicii speciale pentru investitorii privați – platformele americane LexShare, Trial Funder, Mighty și altele. Pe aceste site-uri, utilizatorul poate selecta un anumit dosar, evalua probabilitatea victoriei reclamantului și investi banii, care vor fi folosiți pentru plata taxelor judiciare (serviciile avocatului, taxelor de judecată etc.).

În același timp, platforma reține un anumit procent din valoare investiției drept comision, de obicei acesta fiind de 10%.

În caz de câștig de cauză, investitorul primește 15-40% din suma pe care instanța decide să o plătească reclamantului. În așa mod, profitul din investiție într-o astfel de operațiune poate depăși 100%. Totuși, dacă investitorul va face o alegere greșită, acesta își va pierde banii, iar serviciile de finanțare a dosarelor nu prevăd niciun fel de compensații.

O parte din aceste platforme online utilizează și tehnologia crowdfunding – investiții în comun, când mai multe persoane investesc în unul și același dosar sume mai mici. Potențialul onorariu (acele 15-40% din ”câștig”) va fi în acest caz împărțit între toți investitorii, proporțional mijloacelor investite.

Această formă de investiții este destul de ”tânără” și nu există date statistice privind volumul pieței globale a acestui tip de investiții. Totuși, în America cifra de afaceri a acestor tranzacții depășește miliardele de dolari, la fel ca și în Marea Britanie, unde în 2017 fondurile de investiții specializate pe acest tip de finanțare au acumulat 1,5 miliarde de lire sterline.

Experții consideră că popularitatea acestui tip de investiții va crește semnificativ, având în vedere trei factori: volumul mare de litigii, dorința investitorilor de a obține profituri mai mari și popularitatea sectorului IT.

În prezent, această formă de investiții este aplicată în SUA, Marea Britanie, Rusia (serviciul online Platforma). În 2017, investițiile în justiție au fost legalizate în Singapore, iar în 2016 subiectul a fost discutat și de autoritățile din Hong Kong.

Totuși, unii consideră că acest tip de investiții, pe lângă faptul că implică risc sporit, sunt și lipsite de etică. Și asta pentru că, investițiile necontrolate în procesele de judecată ar putea duce la o creștere a numărului de procese și pot deveni o metodă de reglare a conturilor, cu ajutorul terțelor părți.

De asemenea, acest tip de investiții se consideră netransparent, în special prin faptul că investitorul nu este protejat de înșelăciune din partea platformei online de pe care selectează cazurile.

În mare parte, investițiile în procesele de judecată sunt percepute ca o formă de investiții de tip venture. Despre beneficiile acestui tip de finanțare puteți citi și aici.

Sursa: rbk.ru