Ministerul Finanțelor susține că judecătorii nu pot avea salarii în baza legii speciale, pentru că acest lucru ar da peste cap reforma. Asemenea declarații au fost făcute de către Secretarul General de Stat al Ministerului Finanțelor, Ion Chicu. Acesta a scris pe Facebook ca dacă se va păstra actualul sistem de salarizare al magistraților, atunci societatea nu va fi în stare să adune contribuții.

Ion Chicu, Secretar General de Stat: ”Regret că se încearcă inducerea în eroare. Nu vor avea diminuări de salarii angajații acestui domeniu. E adevarat, nu vor avea nici majorări la această etapă, dar dacă continuam cu sistemul vechi, mă tem că nici salariile pe care le primesc acum societatea nu va fi în stare să le adune din contribuții și să le plătească justiției. Nu pot rămânea nicicum la legea lor "specială". Or, aceasta dă peste cap reforma”. 
În ședința de astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ proiectului de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în partea care vizează sistemul judecătoresc.

Membrii Consiliului au declarat că optează pentru menținerea legii speciale privind salarizarea judecătorilor și procurorilor, menționând că nu poate fi aprobată o lege în detrimentul sistemului existent, deoarece aceasta prevede o diminuarea salariilor judecătorilor și a personalului tehnic.

Judecătorii se opun micșorării salariilor, în condițiile în care sistemul se confruntă cu criză de personal, în special a personalului tehnic, grefierilor și asistenților judiciar.

Precizăm că, potrivit proiectului privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, salariile judecătorilor de la toate instanțele vor scădea. De asemenea, acesta prevede excluderea unor sporuri și adaosuri salariale pentru magistrați.