Nici magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) nu scăpă de micșorarea salariilor de bază, conform proiectului sistemului unic de salarizare în sectorul bugetar. Conform inițiativei legislativei, partea fixă a salariului acestora ar putea scădea cu peste 17 la sută.

Astfel, dacă acum un judecător de la CSJ cu o vechime în muncă în funcția de magistrat de până la 16 ani primește 29.520 de lei ca salariu de funcție, de la 1 decembrie ar putea primi doar 24.354 de lei. Prin urmare, acesta se diminuează cu 5.166 de lei sau cu aproximativ 17.5 la sută.

Ponderea micșorării cu peste 17% se menține și în cazul magistraților de la Curtea Supremă cu o vechime în muncă de peste 16 ani. Salariul de bază al acestora ar putea fi redus cu 5.340 de lei, adică de la 30.750 lei până la 25.410 lei.

Amintim că, autoritățile au propus ca magistrații și procurorii să nu mai fie salarizați conform prevederilor unei legi speciale, dar conform sistemului unic de salarizare în sectorul bugetar, care a fost publicat pentru consultări publice. Conform proiectului, salariile de funcție ale magistraților de la instanțele de toate nivelele urmează să devină mai mici. În cazul judecătorilor de la prima instanță micșorarea va fi între 278 și 1.769 lei, iar în cazul magistraților de la curțile de apel, între 3.986 și 4.951 de lei.

Analizând proiectul, Consiliul Superior al Magistraturii a spus că nu susține modificările propuse și că optează pentru menținerea legii speciale privind salarizarea judecătorilor și procurorilor.