Rețeaua de magazine ”Family Market” a fost sancționată cu 500 de mii de lei pentru că a preluat activele unei companii fără a notifica Consiliul Concurenței despre concentrarea economică, până la punerea în aplicare a acesteia.

Totuși, ulterior, Consiliul a autorizat și a declarat compatibilă cu mediul concurențial concentrarea.

Este vorba despre concentrarea companiilor S.C. ”Alimer-Comerț" S.R.L. (rețeaua de magazine ”Family Market”) și ”Vega-L" S.R.L. Și anume, preluarea de către prima companie a unor active materiale și nemateriale utilizate anterior de către a doua companie.

În componența activelor materiale și nemateriale preluate se includ, goodwill-ul (fondul comercial), care se referă la clientelă, vadul comercial, echipamentele și bunurile mobile necesare funcționării magazinelor preluate.

Mai exact, compania care deține rețeaua ”Family Market” a preluat dreptul de folosință asupra unor spații deținute anterior de ”Vega-L”, preluând astfel activitatea întreprinderii desfășurată în aceste spații. Acolo erau localizate magazinele ”Busuioc”, ”Sofia” și ”Luceafărul”.

Potrivit Consiliului Concurenței, preluarea controlului a avut loc chiar dacă aceasta nu a fost intenția declarată a părților.

În decizia Consiliului Concurenței se menționează că ”Vega-L” a plecat practic forțat din spațiile pe care le deținea, după ce locatorii/proprietarii spațiilor amplasate acolo au reziliat contractele de locațiune încheiate cu ”Vega-L”. Intenția de reziliere ar fi pvenit de la locatorii/proprietarii spațiilor după negocierea contractelor de locațiune cu ”Alimer-Comerț” S.R.L.

În urma analizei concentrării, Consiliul a constatat că aceasta este compatibilă cu mediul concurențial, dar a amendat ”Alimer-Comerț” cu jumătate de milion de lei pentru că nu a notificat instituția despre concentrarea economică.

Potrivit prevederilor legislației concurențiale, operaţiunile de concentrare trebuie obligatoriu notificate Consiliului Concurenţei înainte de punerea lor în aplicare.

Compania Alimer Comerț SRL a fost partea unei concentrări economice și în luna septembrie 2017. Firma a anunțat Consiliul că urmează să încheie contracte de locațiune cu Teika SRL, care deține marca comercială Riga Supermarket și Daugava SRL și Apartament Confortabil SRL.

Compania deține mărcile mărcile comeciale Eco Line, Family și Salat.