Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să anunțe, în ședința de mâine, concursuri pentru suplinirea a 37 de posturi vacante de judecător în instanțele din întreaga țară.

Cele mai multe funcții vacante sunt înregistrate la Curtea Supremă de Justiție, unde se caută cinci magistrați.

La Curțile de Apel Chișinău, Bălți și Comrat se caută trei, doi și, respectiv, un magistrat.

În instanțele de fond sunt vacante 26 de funcții de judecător. La Chișinău lipsesc magistrați la sediile Ciocana (două funcții) și Rîșcani (o funcție).

La judecătoriile din teritoriu, CSM urmează să anunțe concursuri pentru una, două sau trei funcții vacante de judecător conform tabelului de mai jos:

Tot în ședința de mâine, 16 aprilie, CSM va anunța concurs pentru cinci funcții vacante de vicepreședinte de instanță și trei funcții de președinte.

Amintim că, în data de 20 decembrie 2018, CSM a aprobat un nou Regulament privind organizarea și desfășurarea concursului pentru suplinirea funcțiilor de judecător, de președinte și vicepreședinte al instanței judecătorești, potrivit căruia concursurile pentru funcţiile vacante de judecător, preşedinte şi vicepreşedinte al instanţei vor fi organizate doar de două ori pe an.

Excepția de la această regulă prevede că vor fi anunțate concursuri și atunci când activitatea instanțelor judecătorești va fi afectată de posturile vacante existente de judecător sau de vacanța funcției administrative, nefiind prevăzut de câte ori poate avea loc acest lucru.

În astfel de cazuri, Plenul CSM poate dispune, prin hotărâre motivată, organizarea mai frecventă a concursurilor.