Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a primit 546 de plângeri cu privire la plasarea în detenţie provizorie a unor magistraţi, în Turcia, după lovitura de stat eşuată din iulie 2016, a anunţat luni Curtea într-un comunicat, scrie bursa.ro.

”La diverse date, cei 546 de reclamanţi, toţi magistraţi, au fost suspendaţi din funcţii (...) pe motiv că sunt membrii organizaţiei FETO”, acronimul folosit de către autorităţi al unei organizaţii considerate teroristă de Ankara şi au fost plasaţi în arest preventiv, iar apoi în detenţie provizorie, precizează CEDO, cu sediul la Strasbourg.

”Acţiunile (în justiţie) ale reclamaţilor împotriva deciziilor au fost respinse. Ei au făcut recursuri individuale pe care Curtea Constituţională turcă le-a declarat inadmisibile”, precizează CEDO.

Între timp, ei au fost inculpaţi de apartenenţă la o organizaţie teroristă, iar proceduri penale care-i vizează sunt în curs.

CEDO a comunicat aceste 546 de plângeri Ankarei, care poate de-acum să prezinte observaţii în scris. Curtea urmează să pronunţe apoi asupra admisibilităţii acestora şi să se pronunţe peste câteva luni.

După puciul eşuat de la 16 iulie 2016, autorităţile turce au lansat epurări de o amploare fără precedent vizând presupuşi susţinători ai lui Fethullah Gulen, dar şi vizând opozanţi kurzi şi jurnalişti, arestând zeci de mii de persoane.

La jumătatea lui aprilie, CEDO a condamnat Turcia la plata unor despăgubiri morale, în valoare de 10.000 de euro, unui magistrat de la Curtea Constituţuinală turcă, arestat după puciul eşuat, ”în baza unei simple suspiciuni cu privire la apartenenţa acestuia la o organizaţie criminală”.