Companiile din Republica Moldova cheltuie anual între 5.000 și 20.000 de lei pentru soluționarea litigiilor în care sunt implicate. Majoritatea banilor reprezintă cheltuieli de asistență judiciară. Datele au fost prezentate de Ministerul Justiției, în urma unei reuniuni privind proiectul în domeniul medierii și arbitrajului commercial.

Totodată, autoritățile afirmă că, potrivit unui sondaj realizat cu 65 de agenți economici, 66% dintre întreprinderi au anual până la cinci litigii privind activitatea desfășurată. Altele 17% au până la 10 litigii anual, iar 18,5 la sută au afirmat că ajung și până la 25 de litigii pe an.

În context, s-a discutat despre importanța fortificării capacității medierii și arbitrajului comercial la nivel național. Această măsură permite accesul la justiție prin termeni și costuri reduse de soluționare a litigiilor, precum și creșterea încrederii în sistemul judecătoresc și stimularea investițiilor directe prin sporirea încrederii investitorilor în eficiența medierii de soluționare a litigiilor comerciale.

Astfel, în viitorul apropiat vor derula activități ce includ asistență pentru consolidarea capacităților Consiliului de Mediere, Centrului de Mediere al Camerei de Comerț și Industrie, centrelor regionale de mediere, formare în domeniul arbitrajului, prestarea serviciilor de mediere în instanțe, ateliere de lucru privind îmbinarea medierii private și judiciare.

Amintim că, în anul 2013 a fost lansat proiectul în domeniul medierii și arbitrajului commercial, care are drept scop fortificarea sistemului de soluționare alternativă a litigiilor în Republica Moldova.