Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat în ședința din 2 aprilie modelele actualizate ale rapoartelor statistice ce urmează a fi configurate în sistemul informațional judiciar. Decizia a fost aprobată la demersul Elenei Corolevschi, director adjunct al Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ).

Modelele rapoartelor au fost ajustate de AAIJ în legătură cu automatizarea continuă a proceselor în sistemul judecătoresc prin prisma sistemului informațional judiciar și necesitatea asigurării implementării standardelor recomandate de Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției (CEPEJ), ce se referă la dezvoltarea modului de analiză și utilizare a datelor statistice, precum și de aplicare a indicilor de performanță judecătorească.

Acestea au fost împărțite în trei categorii: Apel, Informații, Judecătorii.

Pentru Apel au fost aprobate 39 de modele de rapoarte ajustate:

La categoria Informații au fost aprobate 10 modele de rapoarte:

Pentru Judecătorii au fost aprobate 39 de modele de rapoarte statistice actualizate:

Modelele rapoartelor statistice actualizate urmează a fi configurate în noua versiune a PIGD, care se află la etapa exploatării experimentale și, ulterior, generate în mod automat de sistem, fapt care va permite angajaților instanțelor, AAIJ, CSM să-și redirecționeze eforturile pe segmentul de analiză a statisticii judiciare.

Legea cu privire la organizarea judecătorească prevede că instanţele judecătoreşti prezintă Consiliului Superior al Magistraturii şi Agenţiei de administrare a instanţelor judecătoreşti informaţii statistice referitoare la cauzele examinate în materie civilă, comercială, de contencios administrativ, contravenţională şi penală, în modul stabilit de instanţe.