După un an și jumătate, timp în care rata de baza a fost menținută la 6,5 la sută, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să majoreze cu 0,5 puncte procentuale rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt până la 7,0 la sută anual.

Decizia este dictată de presiunile inflaționiste cauzate, în mod special, de creșterea fondului de salarizare și a creditelor de consum, precum și impulsului fiscal pozitiv in anul curent și în anul viitor urmare a deblocării preconizate a finanțării externe. La fel, au fost luate în calcul anticipările cu privire la mediul extern și evoluțiile recente din economia națională.

La fel, s-a mai decis majorarea ratelor de dobândă la creditele overnight cu 0,5 puncte procentuale, până la 10,0 la sută anual. Aceeași mărire este aplicată la depozitele overnight - de la 3,5 la sută până la 4,0 la sută anual. Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă este menținută la nivelul actual de 42,5 la sută din baza de calcul. 

Aceste majorări sunt un prim pas pentru atenuarea anticipărilor și presiunilor inflaționiste, stimularea economisirii, având drept scop crearea condițiilor monetare capabile să mențină inflația în intervalul de variație de ± 1,5 p.p. de la ținta de 5,0 la sută pe termen mediu.

Datele operative prezentate de BNS privind activitatea economică denotă o majorare semnificativă a cererii agregate peste potențial și sporirea presiunilor inflaționiste, fapt ce confirmă riscurile menționate în Raportul asupra inflației din mai 2019.

Luna trecută, rata anuală a inflației a constituit 4,6 la sută.

Totodată, s-a decis mărirea cu 3,0 puncte procentuale a normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă în perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în valută liber convertibilă 16 iulie -15 august 2019, în mărime de 17,0 la sută din baza de calcul.  Majorarea are drept scop descurajarea intermedierii financiare în valută.