Principalul organism de planificare economică din China vrea să interzică minarea de bitcoin, potrivit unei liste de activităţi industriale pe care autorităţile de la Beijing vor să le oprească, scrie agerpres.ro.

Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reforma (NDRC) a publicat o listă revizuită de industrii pe care vrea să le încurajeze, restricţioneze sau elimine. Prima listă de acest fel a fost publicată în 2011.

Varianta preliminară a listei revizuite adaugă minarea de criptomonede, inclusiv cea de bitcoin, printre cele 450 de activităţi care în opinia NDRC ar trebui eliminate treptat deoarece nu respectă legile şi reglementările relevante, sunt nesigure, irosesc resurse sau poluează mediul. Documentul nu stipulează o dată ţintă pentru acest plan şi nici cum a fost eliminată minarea de bitcoin, ceea ce înseamnă că astfel de activităţi ar urma să fie eliminate imediat.

Sectorul criptomonedelor a intrat în atenţia autorităţilor chineze în 2017, când organismul de reglementare a început să interzică ofertele iniţiale de criptomonede şi să închidă platformele de tranzacţionare de criptomonede. Simultan, China a început să limiteze minarea de criptomonede, forţând multe firme să îşi mute baza de operaţiuni în altă parte.

China găzduieşte cele mai multe ferme specializate în minarea de criptomonede. De asemenea, companiile chineze sunt printre cei mai mari producători de echipamente pentru minarea de bitcoin. Reuters anunţa anul trecut că minimum trei din aceste firme erau interesate să strângă miliarde de dolari prin oferte publice iniţiale la Hong Kong. Între timp, cel puţin una din aceste firme, Canaan Inc, a renunţat la aceste planuri.

Criptomoneda este o monedă digitală, virtuală şi poate fi utilizată ca mijloc de plată. Folosirea prefixului ”cripto” arată că acest mijloc de plată utilizează criptografia, ceea ce face aproape imposibilă falsificarea acesteia. Prin folosirea tehnologiilor descentralizate, se permite utilizatorilor efectuarea unor plăţi sigure şi anonimizate. Utilizatorul nu mai este obligat să se identifice ca în cazul utilizării serviciilor bancare. Moneda virtuală rulează pe un registru public numit blockchain.

Criptomonedele sunt create printr-un proces denumit minerit (mining), care implică utilizarea procesorului dintr-un dispozitiv, pentru a rezolva probleme complicate de matematică, rezultatul acestora generând monede. Utilizatorii pot cumpăra monedele de la brokeri, apoi le pot stoca sau cheltui, folosind portofelele criptografice. Cele mai cunoscute exemple de criptomonedă sunt: Bitcoin, Ethereum, Ripple sau Litecoin.