Noul Cod Administrativ, care urmează să intre în vigoare la 1 aprilie 2019, a fost lansat astăzi în cadrul unei conferințe organizate de Ministerul Justiției, Curtea Supremă de Justiție și Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională (IRZ).

Lansarea a vizat discuții despre  importanța jurisdicției administrative, specializarea judecătorilor administrativi și alte aspecte.

Codul lansat cuprinde 258 articole, structurate în 3 cărți, în care sunt sistematizate toate reglementările legale existente ce țin de procedura administrativă desfășurată de autoritățile publice. Documentul determină statutul juridic al participanților la raporturile administrative, atribuțiile autorităților publice administrative și ale instanțelor de judecată competente pentru examinarea litigiilor de contencios administrativ, drepturile și obligațiile participanților în procedura administrativă și cea de contencios administrativ.

De asemenea, Codul prevede specializarea judecătorilor administrativi, fiind una dintre direcțiile strategice de acțiune în sectorul judiciar, prevăzute de ”Mica Reformă a Justiției”, anunțate la începutul acestui an.

Ministrul Justiției, Victoria Iftodi, și-a exprimat convingerea că jurisdicţia administrativă va constitui sistemul ce va dispune de cea mai bună capacitate de a reconcilia puterea publică şi statul de drept.

După lansarea Codului, CSJ și IRZ vor organiza seminare practice privind implementarea Codului administrativ,  destinate judecătorilor de contencios administrativ, funcționarilor autorităților publice locale și centrale de specialitate și avocaților specializați în contenciosul administrativ. Scopul acestor instruiri va fi pregătirea aplicării uniforme în practică a noului cod.

Codul Administraiv a fost publicat în Monitorul Oficial în august 2018 și urmează să intre în vigoare în aprilie 2019.

La data intrării în vigoare a acestuia se va abroga Legea contenciosului administrativ și Legea cu privire la petiționare. Procedurile administrative și procedurile prealabile inițiate până la intrarea în vigoare a Codului, care nu au fost finalizate până la 1 aprilie 2019, se vor finaliza conform prevederilor legale valabile până la data intrării în vigoare a acestuia. Această dispoziție este valabilă și pentru procedurile prealabile inițiate după data intrării în vigoare a Codului referitoare la o procedură administrativă inițiată până la data intrării în vigoare a acestuia.

Procedurile de contencios administrativ atribuite înaintea intrării în vigoare a Codului administrativ, prin legi speciale, în competența altor instanțe de judecată se vor transmite după intrarea în vigoare a noii legislații instanțelor competente.

În același timp, procedurile de contencios administrativ inițiate până la intrarea în vigoare a Codului se vor examina în continuare, după intrarea în vigoare a acestuia, conform prevederilor Codului. Prin derogare, admisibilitatea unei astfel de acțiuni în contenciosul administrativ se va face conform prevederilor în vigoare până la intrarea în vigoare a Codului. Aceste prevederi se vor aplica corespunzător pentru procedurile de apel, de recurs și de contestare cu recurs a încheierilor judecătorești.