Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a creat două grupuri de lucru pentru acceptarea în exploatare experimentală a modulelor noului Program Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD). Decizia a fost aprobată în data de 15 ianuarie, în baza demersului directorului Programului pentru Justiție Transparentă.

Primul Grup de lucru va fi responsabil de acceptarea în exploatare experimentală a modulului noului PIGD pentru nivelul instanțelor de fond și curților de apel. Al doilea Grup de lucru va fi responsabil de acceptarea în exploatare experimentală a modulului noului PIGD pentru nivelul Curții Supreme de Justiție.

Grupurile au fost create pentru asigurarea lansării în exploatare experimentală a PIGD pe etape (mai întâi PIGD pentru instanțele de fond și apel, urmat de modulul PIGD pentru Curtea Supremă de Justiție).

Potrivit deciziei CSM, grupul de lucru pentru acceptarea în exploatare experimentală a modulelor noului PIGD, pentru instanțele de fond și instanțele de apel va avea următoarea componență:

  • Victor Micu - Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii
  • Dorel Musteață - Membru al Consiliului Superior al Magistraturii
  • Nadejda Popic - Șef de Secretariat, Consiliul Superior al Magistraturii
  • Valentina Diacenco - Șef de Secretariat, Curtea de Apel Comrat
  • Elena Fliurţă - Șef Direcție evidență și documentare procesuală, Judecătoria Chișinău
  • Alina Foltea - Șef Direcție evidență și documentare procesuală, Judecătoria Chișinău
  • Ludmila Ivanciuc - Șef de Secretariat, Judecătoria Comrat.

Totodată, grupul de lucru pentru acceptarea în exploatare experimentală a modulelor noului PIGD, pentru Curtea Supremă de Justiție va avea următoarea componență:

  • Victor Micu - Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii
  • Dorel Musteață - Membru al Consiliului Superior al Magistraturii
  • Nadejda Popic - Șef de Secretariat, Consiliul Superior al Magistraturii
  • Tatiana Bradu - Șef Secție evidență procesuală pe cauze civile, comerciale și de contencios administrativ, Curtea Supremă de Justiție
  • Valentina Martînenco - Șef Secție evidență procesuală pe cauze penale, Curtea Supremă de Justiție
  • Valentina Șonțu - Șef Secție documentare procesuală pe cauze civile, comerciale și de contencios administrativ, Curtea Supremă de Justiție
  • Liliana Timcova, Șef Secție documentare procesuală pe cauze penale, Curtea Supremă de Justiție.

Membrii Grupurilor de lucru vor avea atribuții de evaluare a funcționalităților PIGD, verificare a conformității sistemului cu documentația tehnică prezentată, precum și atribuții de semnare a documentației de evaluare, inclusiv a actului de predare în exploatare experimentală a PIGD.

Potrivit CSM, majoritatea membrilor propuși au participat anterior la activități de testare și evaluare a funcționalităților PIGD pe parcursul anului 2018.

Amintim că, tot în data de 15 ianuarie, CSM a modificat perioada de pilotare a noului Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), preconizată anterior pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie. Potrivit deciziei, pilotarea va avea loc de la 1 ianuarie până la 30 aprilie 2019. 

PIGD reprezintă un instrument de automatizare implementat cu scopul reducerii corupției și promovării transparenței în sistemul judecătoresc, prin utilizarea datelor și gestionarea electronică a dosarelor, precum și monitorizarea standardelor de performanță. Acesta este dezvoltat cu suportul Programului pentru Justiție Transparentă al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.