Persoanele obligate să se asigure în mod individual, inclusiv avocații și notarii, care nu vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, nu se vor mai putea eschiva de la plata acesteia.

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) va putea utiliza pentru identificarea acestor persoane datele furnizate de către instituțiile responsabile de evidența informației ce îi vizează.

Procedura este prevăzută în proiectul noului Regulament privind acordarea/suspendarea statutului de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medical, care urmează a fi examinat de Guvern în ședința din 19 decembrie.

Astfel, pentru identificarea celor care nu și-au plătit polițele, CNAM va utiliza datele de la următoarele instituții:

  • Agenția Servicii Publice – pentru proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă și fondatorii de întreprinderi individuale;
  • Serviciul Fiscal de Stat – pentru titularii de patentă de întreprinzător și persoanele fizice care dau în arendă unităţi de transport, încăperi, utilaje şi alte bunuri materiale;
  • Ministerul Justiţiei – pentru mediatori, notari, avocați, executori judecătorești, experți judiciari, interpreți, traducători şi administratori autorizați;
  • Poliţia de Frontieră – pentru stabilirea categoriei de cetățeni ai Republicii Moldova care se află în țară pentru cel puţin 183 de zile pe parcursul anului bugetar. CNAM va verifica și informaţia privind durata aflării persoanei fizice pe teritoriul Republicii Moldova pentru cel puţin 183 de zile.
  • Biroul Migrație și Azil – pentru străinii cărora li s-a acordat dreptul de şedere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova pentru reîntregirea familiei, pentru studii, pentru activităţi umanitare sau religioase;
  • autoritățile administrației publice locale – pentru fondatorii de gospodării țărănești, proprietarii de terenuri cu destinaţie agricolă și persoanele fizice care, pe bază de contract, iau în arendă sau folosinţă terenuri cu destinaţie agricolă.

În baza informației furnizate de către aceste instituții și a informației disponibile în Sitemul Informațional Automatizat ”AOAM”, CNAM va identifica persoanele fizice care nu au achitat prima în sumă fixă în termenul și mărimea stabilită de legislaţie.

Ulterior, va putea fi dispusă încasarea silită a primelor şi, după caz, a penalităţilor aferente în procedura judiciară conform Codului de procedură civilă.

Hotărârea sau Decizia de încasare a sumei poliței şi, după caz, a penalităţilor aferente acestora se execută benevol sau silit conform Codului de executare.

Totodată, încasarea silită a amenzii contravenționale pentru neplata primei de asigurare medical în sumă fixă se realizează conform Codului de executare al Republicii Moldova.

Pentru neplata primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă, în termenul stabilit de legislaţie, administratorii autorizaţi, interpreţii, traducătorii autorizați, mediatorii, avocații, notarii publici și executori judecătoreşti se sancționează cu amenzi de la 750 la 1.650 de lei. 

De asemenea, neînregistrarea în termenul stabilit de legislaţie a acestora ca plătitori de prime de asigurare obligatorie de asistenţă medical se sancționează cu amendă de la 300 la 600 de lei.

Pentru anul 2019, prima de asigurare obligatorie în sumă fixă va constitui 4.056 lei, fiind menținută la nivelul ultimilor ani.