Dosarul ”Energoalians” lasa statul fără 41 de mii de dolari. Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre prin care a alocat banii pentru plata onorariilor biroului de avocați Bukh Law Firm P.C. din New York, care reprezintă interesele statutului în dosarul Energoalians. Suma va fi acordată din fondul de rezervă al Guvernului.

Angajamentul de reprezentare și consultanță juridică cu Bukh Law Firm P.C. a fost negociat și semnat de Guvern în data de 11 decembrie 2018.

În data de 11 februarie, firma de avocatură americană a solicitate achitarea serviciilor sale, în sumă de 41.551 dolari din suma totală de 66.551 de mii de dolari. Diferența a fost achitată anterior în avans.

Amintim că, în aprilie 2016, Curtea de Apel din Paris a anulat sentința arbitrală adoptată pe 25 octombrie 2013 și contestată de autoritățile din țara noastră. Conform deciziei finale, s-a constatat că tribunalul de arbitraj ad-hoc, convocat anterior de Energoalians în capitala franceză, nu era competent să adopte sentinţa în cauză, iar la soluționarea litigiului s-a comis încălcări grave.

Decizia din 25 octombrie 2013 obliga Republica Moldova să achite firmei Energoalians din Ucraina despăgubiri de circa 593 de milioane de lei, bani pretinși pentru investițiile efectuate, procentele la acestea, cât și 540 mii de dolari – cheltuieli pentru serviciile avocaților și onorariile pentru instanța de arbitraj.

În procesele de judecată cu Energoalians, statul a fost reprezentat de mai multe firme de avocatură străine și naționale, alocând diverse sume de bani.