Facilitățile fiscale și vamale pentru agenții economici care activează în regim duty-free, a căror magazine sunt amplasate în zona de intrare pe teritoriul Republicii Moldova ar putea fi anulate. Un grup de deputați a înregistrat în Parlament un proiect de modificare a Codului fiscal și vamal.

Potrivit proiectului, magazinele duty-free la intrarea în Moldova vor fi interzise din 1 august.

Totuși, proiectul prevede că mărfurile livrate în magazinele, barurile și restaurantele duty-free, amplasate în zona plecării de pe teritoriul țării, vor beneficia de anumite facilități fiscale și vamale (scutire de TVA cu drept de deducere, scutire de TVA fără drept de deducere, lipsa obligației de marcare cu ”Timbru de acciz”, restituirea accizelor, lipsa perceperii drepturilor de import etc).

Totodată, proiectul prevede anularea scutirii de TVA și acciză pentru produsele petroliere comercializate în zona de control vamal.

Astfel, prin modificările propuse, în Codul Fiscal și cel Vamal se introduce expres mențiunea că mărfurile comercializate de către magazinele, barurile și restaurantele duty-free sunt scutite de achitarea TVA și accize doar în cele amplasate la ieșire din țară.

Autorii proiectul argumentează necesitatea acestuia prin asigurarea unei echități fiscale între contribuabili și uniformizarea regimurilor de impozitare. Totodată, se menționează necesitatea tratării echitabile prin aplicarea impozitelor asupra mărfurilor care sunt comercializate atât pe teritoriul țării, cât și în zonele vamale amplasate la intrarea în țară. Deputații menționează că, aceleași mărfuri, comercializate în regimuri diferite creează o concurență neloială prin scutirea de TVA și accize, aplicate în cazul mărfurilor comercializate în regim duty-free.

Autorii mai arată că prin acest proiect vor fi diminuate pierderile bugetare din impozitele și taxele care nu sunt încasate, din cauza scutirilor acordate pentru mărfurile comercializate în zonele de control vamal la intrarea în Republica Moldova.

Astfel, finalitatea unui astfel de proiect, în opinia autorilor este creșterea încasărilor fiscale și reguli clare de impozitare, bazate pe echitate și simplitate fiscală.

O încercare de a ”interzice” magazinele duty-free a avut loc și în anul 2017, când s-a propus în proiectul politicii bugetar-fiscale anularea facilităților fiscale pentru aceste magazine, începând cu 1 iulie 2018. Ulterior, propunerea nu s-a mai regăsit în document.