Băncile acreditate în Republica au, în total, capital social în sumă de peste 3,95 miliarde de lei, iar în aceste instituții financiare activează aproape opt mii de moldoveni. Datele au fost publicate, recent, de Banca Națională a Moldovei.

Cota investiţiilor străine în capitalul social al băncilor din Republica Moldova este de 86,1%. În prezent, patru bănci din țara noastră au doar acționari de peste hotare. Acestea sunt Comertbank, Eximbank, ProCredit Bank și BCR Chișinău. Totodată, menționăm că în cazul a două bănci ponderea investițiilor străine în capitalul social depășește 95 la sută. Și anume, este vorba despre EuroCreditBank, cu 99,82% și MobiasBanca – Groupe Societe Generale, cu 96,69%. Banca cu cea mai mare pondere a investițiilor naționale este FinComBank. Doar 13,03 la sută din capitalul social al acesteia sunt bani din străinătate.

Soldul datoriei la credite neperformante (suma de bază) ale băncilor este aproximativ egal cu 4,2 miliarde de lei. Totodată totalul creditelor expirate a depășit indicatorul de 2,74 miliarde de lei.

Instituțiile bancare au deschise pe teritoriul țării 786 de subdiviziuni. În mare parte este vorba despre agenții, 490 la număr. De asemenea, sunt deschise 296 de sucursale. În total, în băncile din Republica Moldova activează 7.874 de persoane.

Amintim că, în țara noastră sunt licențiate 11 bănci.