Anul trecut procurorii au instrumentat mai multe dosare care vizau încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, decât în 2017.  Valoarea totală a prejudiciilor a fost de aproape 2,5 milioane de lei. Datele sunt prezentate în Raportul anual privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova.

Potrivit datelor prezentate de Secţia tehnologii informaţionale şi combaterea crimelor cibernetice, în anul 2018, către Procuratură au fost înaintate șase sesizări privind încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, cinci dintre acestea fiind depuse de solicitanţi naţionali și o sesizare de către un solicitant străin.

Din cele șase sesizări, patru au avut ca obiect încălcarea dreptului de autor, altele două – încălcarea dreptului asupra mărcilor.

În conformitate cu datele Procuraturii, din cele opt cauze penale instrumentate pe parcursul anului de referinţă, două au fost încetate din lipsa componenţei de infracţiune, un dosar a fost clasat, unul transmis conform competenţei, un dosar a fost transmis în instanţa de judecată, iar celelalte trei sunt în curs de examinare.

În perioada de referinţă, au fost pronunţate două sentinţe, fiind stabilită sancţiunea penală sub formă de 160 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii și o amendă în valoare totală de 40 de mii de lei

.