Reprezentanții mediului de afaceri sunt nemulțumiți de modificarea art.111 din Codul Muncii, intrat în vigoare la 1 decembrie 2018, prin care a fost stabilită obligația achitării suplimentare persoanelor angajate prin acord cu salariu lunar, a tuturor zilelor de odihnă nelucrătoare prevăzute la acest articol.

Antreprenorii consideră că aceste modificări pun presiune asupra situaţiei financiare a întreprinderilor în valoare de jumătate de salariu lunar neprevăzut iniţial.

Potrivit Confederației Naționale a Patronatului, nemulţumirile cresc în special în cazul întreprinderilor cu mulţi angajaţi, acestea fiind investitori străini în mare parte.

Patronatele susțin că aceste modificări au fost promovate de Ministerul Finanţelor ca parte integrantă a sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar, asta deși salarizarea în sectorul bugetar nu trebuie să influențeze sistemul din sectorul real al economiei şi să creeze dificultăţi în activitatea întreprinderilor.

Instituția mai indică că modificarea respectivă nu a fost consultată cu partenerii sociali (patronate, sindicate).

Un reprezentant al mediului de afaceri a estimat impactul acestei modificări asupra întreprinderii sale la circa 6 milioane de lei.

Pentru a scuti antreprenorii de presiuni suplimentare, reprezentanții patronatelor cer autorităților aprobarea uneia din două soluții:

  • Introducerea unui moratoriu la aplicarea modificărilor aduse art. 111 alin. (1) din Codul muncii prin Legea nr. 271 din 23.11.18, în vigoare din 01.12.2018 până la redresarea situaţiei; sau
  • Modificarea art. 111 alin. (1) din Codul muncii prin asumare de răspundere de către Guvern. 

Până la modificările aprobate, art. 111, alin. (1) prevedea: ” În Republica Moldova, zile de sărbătoare nelucrătoare, cu plata salariului mediu (pentru salariaţii care sunt remuneraţi în acord, sau pe unitate de timp – oră sau zi), sunt:”. Noua redacție are următorul text: ”În Republica Moldova, zile de sărbătoare nelucrătoare, cu plata salariului mediu (pentru salariaţii care sunt remuneraţi în acord, cu salarii lunare sau pe unitate de timp – oră sau zi), sunt:”.