Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat o nouă hotărâre împotriva Moldovei, în baza căreia statul este obligat să achite despăgubiri și cheltuieli totale de 7.260 de euro pentru încălcarea dreptului de acces la justiție.

Este vorba de o hotărâre în cauza Cocu și Calentiev v. Republica Moldova.

Potrivit informațiilor de pe portalul Agentului guvernamental, în 2001, soțul primei reclamante și fiul celui de-al doilea reclamant au fost omorâți de către doi colaboratori ai Ministerului Afacerilor Interne.

Printr-o sentință a Curții de Apel Chișinău din 11 iulie 2002, inculpații au fost condamnați la detenție pe viață. De asemenea, instanța a dispus admiterea acțiunilor civile cu privire la încasarea din contul condamnaților a prejudiciului material provocat în procesul comiterii infracțiunii și a prejudiciului moral în sumă de 500.000 lei. În rest, alte acțiuni civile au fost lăsate pentru o eventuală examinare în ordine civilă.

Printr-o hotărâre a Judecătoriei Centru, mun. Chișinău din 21 iunie 2004, acțiunile reclamanților în ordine civilă au fost admise parțial, fiind dispusă încasarea despăgubirii pentru prejudiciului material în mod solidar de la condamnați în cuantum de 27.343 lei în beneficiul primei reclamante și de 47.190 lei în beneficiul celui de-al doilea reclamant. Pretențiile reclamanților împotriva Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerul Finanțelor au fost respinse, hotărârea respectivă fiind menținută prin decizia instanței de apel din 5 octombrie 2004.

Examinând recursul depus împotriva deciziei instanței de apel, la 22 decembrie 2004, Curtea Supremă de Justiție a casat deciziile instanțelor inferioare, adoptând o nouă decizie de încetare a procesului pe motiv că existase o hotărâre (sentință) de încasare de la condamnați a prejudiciului material și moral.

După această decizie, reclamanții s-au plâns la CtEDO de încălcarea dreptului de acces la justiție din cauza încetării, de către CSJ a procesului civil intentat de către aceștia.

Examinând cauza, Curtea Europeană a notat că, deși este de acord cu argumentul Guvernului că recunoașterea hotărârii de lucru judecat a avut un scop legitim, respectarea principiului de securitate a raporturilor juridice, totuși ea a reținut că prin decizia sa de a înceta procesul pe motiv că existase o sentință de încasare din contul condamnaților a prejudiciului material și moral, CSJ nu a efectuat nici o evaluare cu privire la sumele dispuse de către instanța de apel pentru prejudiciul material, nici cu privire la acțiunea în ordine civilă de obținere a unor despăgubiri pentru alte prejudicii.

În consecință, reclamanții au fost lipsiți de posibilitatea de a le fi rambursate restul sumelor solicitate în calitate de despăgubire pentru orice prejudiciu material.

În cele din urmă, Curtea a constatat că prin decizia de încetare a procesului Curtea Supremă a eșuat să mențină un raport rezonabil de proporționalitate dintre mijloacele utilizate și scopul urmărit.

Din acest motiv, Curtea a constatat că a avut loc o încălcare a Articolului 6§1 din Convenția europeană și a acordat fiecărui reclamant câte 3.000 euro pentru prejudiciul moral și suma totală de 1.260 euro pentru costuri și cheltuieli.