Conform datelor Ministerului Justiției, BAA Buruiană &Partners ar urma, conform contractului, să mai primească 50 de mii de lei și aproape 16 mii de dolari, adică 0.33 la sută din suma cerută Moldovei de către Komstroy, succesoarea de drept a societății Energoalians. Ministerul Justiției a încheiat un contract cu firma de avocatură în 2011. Atunci Guvernul a emis o hotărâre prin care erau alocați 100 de mii de lei pentru serviciile juridice. În Nota sa Informativă, autoritatea anunță că a plătit avocaților 50 la sută, iar restul sumei ar urma să fie achitată când cauza va fi finalizată, inclusiv cu recunoașterea și executarea hotărârii judecătorești străine. Astfel, această parte a onorariului rămâne restantă. Guvernul însă trebuie să achite companiei cele 15.800 de dolari, adică 0,33 la sută din suma solicitată de Energoalians, prevedere ca ar exista în contractul încheiat între cele două entități. Banii urmează să fie alocați din bugetul de rezervă al Guvernului. Acum Republica Moldova este reprezentată în acest ligiu de „ACI Partners” şi „DLA Piper UK LLP”. Potrivit Ministerului Justiției, pentru serviciile prestate avocații au fost remunerați cu aproximativ 192 de mii de dolari, echivalentul a 2,2 milioane de lei.

Amintim că la 12 aprilie, Curtea de Apel din Paris a admis cererea de apel depusă de Ministerul Justiției pe cazul Republica Moldova versus „Energoalians”/„Komstroy”, prin care a fost anulată sentința arbitrală adoptată pe 25 octombrie 2013 și contestată de autoritățile din țara noastră. Conform deciziei finale, s-a constatat că tribunalul de arbitraj ad-hoc, convocat anterior de „Energoalians” în capitala franceză, nu era competent să adopte sentinţa în cauză, iar la soluționarea litigiului s-au comis încălcări grave.

Decizia din 25 octombrie 2013 obliga Republica Moldova să achite firmei „Energoalians” din Ucraina despăgubiri de circa 593 de milioane de lei, bani pretinși pentru investițiile efectuate, procentele la acestea, cât și 540 mii de dolari – cheltuieli pentru serviciile avocaților și onorariile pentru instanța de arbitraj.