Primul act de procedură, în dosarul Băsescu vs. Dodon, va avea loc în termen de cinci zile de la depunerea cererii de chemare în judecată. Fostul președinte al României, Traian Băsescu, va fi reprezentat în proces de avocatul Andrei Bivol, de la Casa de avocatură „Hanganu, Tănase & Partenerii”. Apărătorul a depus ieri, la Curtea Supremă de Justiție, cererea de chemare în judecată, prin care este contestat Decretul de retragere a cetățeniei. De cealaltă parte, consilierul pe probleme juridice al șefului statului, Maxim Lebedinschi, susține că Președinția așteaptă o citație de chemare în judecată, după care vor decide ce acțiuni vor întreprinde. Contactat de Bizlaw.md, Andrei Bivol a declarat că cererea este formulată în baza articolului 41 al Legii cetățeniei. „Norma dată prevede contestarea decretelor președintelui în materie de cetățenie, în decurs de șase luni de la emitere la Curtea Supremă de Justiție. Am urmat procedura prescrisă de legea dată. Odată cu cererea de chemare în judecată am depus și o cerere de asigurare a acțiunii prin care am solicitat suspendarea executării decretului contestat până la soluționarea pricinei”, a declarat Andrei Bivol. Apărarea lui Băsescu susține că cetățenia fostului președinte al României a fost retrasă în mod abuziv și arbitrar, iar decretul șefului statului, Igor Dodon, nu este motivat suficient. În același timp, deși Curtea Europeană pentru Drepturile Omului nu apără în mod direct dreptul la cetățenie, avocatul Andrei Bivol susține că retragerea cetățeniei presupune și retragerea tuturor drepturilor cetățenești oferite de Constituție. „Având în vedere că retragerea cetățeniei are în primul rând un subtext politic, dar și popularitatea domnului Băsescu în Republica Moldova, avem motive rezonabile să credem că decretul ar putea afecta drepturile politice ale dumnealui”, a mai precizat Andrei Bivol. Avocatul Andrei Bivol susține că instanța ar trebui să-i dea dreptate fostului președinte al României.
"Există deja o anumită practică judiciară în materie de cetăţenie, dar, de regulă, aceste dosare vizează refuzul Comisiei de pe lângă Presedinte de a acorda cetăţenie. Totuşi, până în prezent nu există o hotărâre definitivă şi irevocabilă în privinţa unui decret al Preşedintelui de acordare sau retragere a cetăţeniei. În pofida lipsei unei precedent, considerăm că o instanţa independentă şi imparţială ar soluţiona litigiul în favoarea reclamantului", a mai declarat apărătorul.
La începutul lunii ianuarie, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul pentru retragerea cetățeniei acordate anterior lui Traian Băsescu.