Suma fixă a asigurării pentru riscurile în procesul de exploatare a obiectelor industriale periculoase nu va mai fi prevăzută în Legea privind securitatea industrială a obiectelor industriale periculoase.

În Parlament a fost înregistrat un proiect de modificare a Legii respective, prin care se propune ca în locul mărimii sumei asigurării de răspundere pentru eventualele prejudicii (art. 16, alin. (2)) să fie prevăzut că sumele să fie stabilite în baza rezultatelor evaluării riscurilor.

În prezent, sumele sunt precizate în mod expres și variază în funcție de categoria de pericol a obiectelor industrial perisculoase, de la 5 la 100 milioane de lei.

Potrivit autorului proiectului de modificare, stabilirea prin lege a unei mărimi fixe a sumei asigurării are ca efect creștere costurilor pentru asigurați, primele de asigurări crescând în mod proportional mărimii sumei asigurării de răspundere.

Totodată, autorii modificărilor susțin că în unele cazuri, asiguratorii nu pot asigura aceste categorii de riscuri din cauza obligațiilor legale de menținere a propriei solvabilități financiare, fiind nevoiți să încheie contracte de reasigurare sau să nu participe la astfel de contracte.

Totodată, în Nota informativ se menționează că prevederile actuale sunt interpretate diferit. Companiile și asiguratorii interpretează prevederile în sensul necesității deținerii unui contract pe întreprindere, iar autoritățile în sensul deținerii contractelor pentru fiecare obiect industrial periculos.

Prin proiect se propune și excluderea sancțiunilor contravenționale pentru încălcarea cerințelor privind asigurarea obligatorie de răspundere pentru prejudiciile cauzate în procesul de exploatare a obiectelor industrial periculoase.

Până la efectuarea modificărilor privind mărimea fixă, Legea privind securitatea industrială a obiectelor periculoase spunea că mărimea sumei asigurării de răspundere pentru eventualele prejudicii se stabileşte în baza rezultatelor evaluării riscului.