Banca Transilvania (TLV) a fost cea mai tranzacţionată acţiune de la bursa românească astăzi. Circa 20 milioane de lei ar fi mers în două ore dintr-o mână într-alta.

Instituția a înregistrat la ora 12:00 un declin de 2,1% pe tranzacţii de 17 milioane de lei (RON), fiind la minimul de la începutul anului 2019. Potrivit calculelor Ziarului Financiar, valoarea medie a unei tranzacţii înregistrată astăzi cu TLV a fost de circa 31.000 de lei.

Cea mai mare valoare a unei tranzacţii a fost de 9 milioane de lei (RON), înregistrată la ora 10.18, la puţin timp după deschiderea bursei. 

Cauza declinului ar fi alimentată de incertitudinile legate de modalitatea de taxare a activelor bancare: trimestrial sau anual. În ultima săptămână, Banca Transilvania s-a prăbuşit cu 12%.

Guvernul României a introdus de la 1 ianuarie 2019 o taxă pe activele bancare denumită iniţial “de lăcomie”, în urma căreia instituţiile de credit din România sunt impozitate diferenţiat în funcţie de nivelul dobânzii Robor. Modalitatea de taxare încă nu este clară şi nici nu este explicată în Monitorul Oficial: fie trimestrială, sau anuală.

Dacă activele bancare vor fi taxate la valoarea de la finele unui an, Banca Transilvania figurează cu un impozit “pe lăcomie” de 194 mil. lei, potrivit calculelor Ziarului Financiar pe baza celor mai recente date ale băncii. Pe de altă parte, taxarea trimestrială ar determina instituţia de credit de la Cluj să plătească un impozit de 776 milioane de lei (RON). Spre comparaţie, la nouă luni din 2018, Banca Transilvania a raportat un profit net de 979 milioane de lei (RON).

Sursa: Ziarul Financiar