Marea Britanie a supendat acordarea vizelor contra investiții numite și ”de aur”, care erau eliberate celor care investeau cel puțin de 2 milioane de lire în titluri de valoare, obligațiuni guvernamentale sau afaceri în Marea Britanie.

Deținătorul vizei ”de aur” de prim nivel putea obține în schimbul investițiilor sale permis de ședere în Marea Britanie, iar în dependență de câte milioane investea, putea obține și reședință permanentă în Anglia după cinci, trei sau doi ani. Ulterior, deținătorul unei astfel de vize putea pretinde și la cetățenia Marii Britanii.

Acest tip de vize nu mai sunt acordate din 7 decembrie, ora 00.00, ora Marii Britanii. Restricțiile au drept scop combaterea spălării banilor și criminalității organizate.

Eliberarea acestor vize investitorilor ar putea fi relansată în 2019, dar în baza unor criterii mult mai rigide.

Potrivit presei, în ultimele 12 luni (până în septembrie 2018) 361 de persoane au obținut viza ”de aur” a Marii Britanii. Din număr total de persoane, 115 sunt cetățeni ai Chinei, 38 ai Rusiei, 28 ai Hong Kong, 20 ai Turciei și 19 ai SUA.

În ultimii 10 ani, autoritățile britanice au eliberat circa 3000 de vize investitorilor, 60% revenindu-le cetățenilor chinezi și ruși.

Sursa: pravo.ru