Un șofer, care este învinuit că a părăsit intenționat locul accidentului, a sesizat Curtea Constituțională, pentru a verifica corectitudinea sancțiunii ce-i poate fi aplicată.

Și anume, sesizarea a fost depusă privind sintagmele ce vizează privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport din art. 234 alin (1) și alin (2) din Codul contravențional. Potrivit șoferului, aceste norme constituie un tratament diferențiat față de persoana implicată în accident rutier care a părăsit locul faptei.

Norma contestată prevede că:

(1) părăsirea de către persoana implicată în accident rutier a locului în care s-a produs accidentul ce a cauzat consecințele prevăzute la art. 242 alin. (1) din Codul contravențional, dacă fapta nu constituie infracțiune, cu excepția accidentului rutier documentat prin procedura de constatare amiabilă a accidentului, prevăzută de Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule se sancționează cu amendă de la 40 la 50 de unități convenționale sau cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la șase luni la un an, sau cu muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 20 la 40 de ore, sau cu arest contravențional pe un termen de la șapte la zece zile;
(2) părăsirea de către persoana implicată în accident rutier a locului în care s-a produs accidentul ce a cauzat consecințele prevăzute la art. 242 alin. (2) din Codul contravențional, dacă fapta nu constituie infracțiune, cu excepția accidentului rutier documentat prin procedura de constatare amiabilă a accidentului, prevăzută de Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule se sancționează cu amendă de la 50 la 100 de unități convenționale sau cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la unul la doi ani, sau cu muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 40 la 60 de ore, sau cu arest contravențional pe un termen de la zece la 15 zile.

Prin urmare, autorul sesizării a solicitat magistraților de la Curtea Constituționale corespunderea normelor evidențiate mai sus cu prevederilor art. 16, 25, 27, 28, 46 și 54 din Constituție.

Menționăm că, Codul penal de asemenea instituie pedeapsă pentru părăsirea locului accidentului rutier. Și anume, părăsirea locului accidentului rutier de către persoana care conducea mijlocul de transport şi care a încălcat regulile de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport, dacă aceasta a provocat urmările indicate la art.264 alin.(3) şi (5) din Codul penal se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la doi ani.