Ministerul Justiției a lansat concursul de selectare a unui candidat din partea societății civile la funcția de membru în Colegiul disciplinar al judecătorilor.

Pentru această calitate pot candida cetățenii Republicii Moldova cu studii de licență și cu experiență în domeniul dreptului de cel puțin 7 ani cumulativ, dintre care cel puțin 5 ani în domeniul practic. De asemenea, pot candida persoanele care au o reputație ireproșabilă.

Totodată, nu vor fi acceptați candidații care desfășoară activități cu caracter politic, sunt membri de partid, deputați în Parlament, consilieri sau funcționari publici. Nu vor fi admiși la concurs nici membrii Consiliului Superior al Magistraturii sau Colegiilor acestuia.

Dosarul de participare la concurs trebuie să conțină: CV-ul, copia buletinului de identitate, a diplomei de studii superioare sau echivalentul ei, a carnetului de muncă, scrisoarea de recomandare, cazierul judiciar, certificatul medical și declarația de integritate.

Dosarea pot fi depuse la sediul Ministerului Justiției până la 14 decembrie 2018, ora 17:00. Candidații trebuie să depună dosarul personal. Mai multe detalii despre concurs pot fi consultate aici.

La începutul anului, Ministerul a mai organizat un concurs pentru această funcție, însă nimeni nu a fost selectat.

În prezent, din componența Colegiului Disciplinar fac parte Nadejda Toma (judecător CSJ), Elena Cobzac (judecător CSJ), Anatolie Minciuna (judecător CA Chișinău), Igor Mânăscurtă (judecător CA Chișinău), Aliona Miron (Judecător Chișinău), Veronica Mocanu (profesor universitar), Angela Otean (Secretar general al Federaţiei Sindicatelor din Moldova ”Sindlex”) și Stela Botnaru (Conferenţiar universitar).

Recent, Colegiul disciplinar a fost părăsit de Liliana Țurcan a părăsit în baza cererii de demisie, care a fost acceptată de CSM în ședința din 2 octombrie. Țurcan a activat în această calitate din mai 2016, fiind numită printr-un Ordin al Ministerului Justiției din rândul profesorilor titulari.

Potrivit Legii cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor, Colegiul disciplinar are următoarele împuterniciri:

  •    formează completele de admisibilitate;
  •    examinează contestaţiile privind respingerea sesizării de către completul de admisibilitate;
  •    examinează cauzele privind răspunderea disciplinară a judecătorilor;
  •    aplică judecătorilor sancţiuni disciplinare.

Activitatea Colegiului disciplinar este reglementată şi de Regulamentul cu privire la activitatea colegiului disciplinar, aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Membrii Colegiului sunt aleși pentru un mandat de șase ani, iar împuternicirile pot fi exercitate cel mult două mandate consecutiv.