Ministerul Justiției a elaborat un proiect de Regulament privind modul de soluționare pe cale amiabilă și de formulare a unei declarații unilaterale în contextul unei cauze aflate pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO).

Documentul stabilește procedura de soluționare pe cale amiabilă a unei cauze aflate pe rolul CtEDO și comunicate Guvernului, procedura de formulare a unei declarații unilaterale, procedura și autoritățile responsabile de executarea deciziilor CtEDO adoptate urmare a unui acord de soluționare pe cale amiabilă sau a formulării unei declarații unilaterale.

Procedura de soluționare pe cale amiabilă a cauzei aflate pe rolul Curții și comunicate Guvernului presupune încheierea unui acord de soluționare amiabilă a cauzei între Agentul guvernamental în calitate de reprezentant al Guvernului la CtEDO și reclamantul care figurează în cauza aflată pe rolul Curții și/sau, după caz, reprezentantul acestuia.

Potrivit proiectului, clauzele acordului urmează a fi negociat între părțile menționate, iar dacă s-a convenit asupra clauzelor acestuia urmează a fi întocmit proiectul acordului care se remite instituțiilor vizate spre coordonare. Urmare a procedurii de avizare, proiectul acordului se expediază Guvernului spre aprobare, iar la acesta se va anexa:

  • nota informativă cu referire la circumstanțele cauzei;
  • scrisoarea de comunicare a cererii respective din partea Curții;
  • avizele autorităților implicate;
  • procesele-verbale ale ședințelor privind negocierea clauzelor acordului;
  • alte acte relevante.

În cazul în care Guvernul aprobă proiectul acordului, Agentul guvernamental va informa reclamantul cu privire la acest fapt și va încheia acordul în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte. Acordul încheiat se expediază Curții.

Procedura cu privire la formularea declarației unilaterale - la care Agentul guvernamental apelează în cazul în care procedura de soluționare pe cale amiabilă a unei cauzei aflate pe rolul Curții nu a fost posibilă.

La această procedură, Agentul guvernamental mai poate recurge și în cazul în care, după acceptarea și inițierea procedurii de soluționare pe cale amiabilă a cauzei aflate pe rolul Curții, reclamantul a renunțat la aceasta. De asemenea, pentru optimizarea activității autorităților implicate, în cazul în care până la renunțarea din parte reclamantului acordul a trecut etapa de coordonare cu autoritățile, o coordonare repetată nu este obligatorie.

Potrivit proiectului, declarația unilaterală va conține angajamentele asumate de către Guvern cu privire la întreprinderea tuturor măsurilor necesare de remediere a încălcării recunoscute de către Guvern. Totodată, procedura de avizare a declarației unilaterale este similară procedurii de avizare a acordului în procesul de soluționare pe cale amiabilă a unei cauze aflate pe rolul Curții doar în cazul în care aceasta presupune și achitarea unei satisfacții echitabile.

Ministerul Justiției menționează că a elaborat acest proiect de Regulament pentru a institui o procedură uniformă cu privire la soluționarea pe cale amiabilă a cauzelor comunicate și de formularea declarației unilaterale a Guvernului în adresa Curții în cauzele respective, precum și definirea clară a domeniului de realizare a competențelor entităților implicate în procesele date.

Mai multe detalii din Regulament puteți citi aici.