La nivel global, organizațiile intenționează să își diminueze costurile cu departamentul juridic, în medie, cu 11%. Datele se conțin într-un studiu realizat recent la nivel global de către EY, scrie legalmarketing.ro.

Raportul, care cumulează răspunsurile a peste 1.000 de juriști cu funcții de conducere din 25 de jurisdicții, constată că, în medie, companiile intenționează să își diminueze costurile pentru departamentul juridic cu apelarea la servicii juridice externe. Astfel, se planifică că resursele financiare necesare se vor reduce, în medie, de la 172 milioane dolari SUA până la 169 milioane dolari SUA.  Potrivit datelor, 74% dintre respondenți au externalizat deja sau intenționează să-și externalizeze activitățile juridice.

La nivel de regiuni, cea mai mare reducere a cheltuielilor se anticipează că se va înregistra în America de Nord, cu 13%, iar în Europa și Asia-Pacific se preconizează reducerile cele mai mici, în medie, cu 9%.

Studiul evidențiază și problemele pe care le întâmpină companiile în atragerea și valorificarea personalului specializat. Aproape trei din cinci companii (59%) au identificat dificultăți în atragerea și păstrarea angajaților cu abilități adaptate noilor cerințe ale departamentului juridic. Valorificarea personalului este,la fel, o problemă. Departamentele juridice consumă timp și eforturi considerabile pentru activități de rutină, 67% dintre respondenți alocă 20% din timp activităților de rutină în domeniul conformității și sarcinilor ”cu valoare redusă”.

De asemenea, concluziile studiului arată că departamentele juridice riscă să rămână în urmă în ceea ce privește inovația. 64% dintre respondenți consideră că departamentul juridic nu a beneficiat de inovații la fel de mult ca alte departamente, cum ar fi resursele umane, IT-ul și departamentul financiar. Respondenții au indicat ”presiunea constantă a activităților obișnuite” drept cel mai mare obstacol în calea inovației.