Banca Națională a Moldovei (BNM) a prezentat pentru consultări publice proiectul Regulamentului cu privire la standardele tehnice de reglementare a supravegherii suplimentare a conglomeratelor financiare. Documentul stabilește principiile tehnice și metodele de calcul în scopul determinării fondurilor proprii și a cerinței suplimentare privind rata de adecvare a capitalului pentru conglomeratele financiare, precum și prevederi în sensul determinării caracterului semnificativ al tranzacțiilor în interiorul grupului și concentrării riscurilor.

Regulamentul se aplică entităților reglementate, persoane juridice licenţiate/autorizate conform normelor sectoriale aplicabile, care sunt supuse supravegherii suplimentare exercitate de către coordonator la nivelul conglomeratului financiar.

Conform proiectului, cerința de solvabilitate noțională reprezintă cerința privind capitalul pe care entitatea nereglementată care aparține unui conglomerat financiar trebuie să o respecte în temeiul normelor sectoriale care i s-ar aplica în cazul în care ar fi o entitate reglementată din sectorul financiar vizat. Cerința de solvabilitate noțională a unui holding financiar mixt se calculează în conformitate cu normele sectoriale din sectorul financiar cel mai important în cadrul conglomeratului financiar.

Inițiativa mai prevede că la calcularea cerințelor suplimentare cu privire la rata de adecvare a capitalului pentru entitățile reglementate care aparțin unui conglomerat financiar se realizează în conformitate cu principiile tehnice și cu una dintre metodele prevăzute de regulament, care a fost selectată în baza deciziei coordonatorului.

Entitățile reglementate sau holdingul financiar mixt al unui conglomerat financiar aplică metoda de calcul consecvent în mod continuu.

Indiferent de metoda utilizată, în cazul în care entitatea este o filială care are un deficit de solvabilitate sau, în cazul unei entități nereglementate din sectorul financiar, un deficit de solvabilitate noțional, se ia în considerare deficitul de solvabilitate total al filialei. Dacă, într-un astfel de caz, răspunderea întreprinderii-mamă care deține o parte din capital este limitată, în mod strict și lipsit de ambiguitate, la acea parte a capitalului, coordonatorul poate permite ca deficitul de solvabilitate al filialei să fie luat în considerare în mod proporțional.

În cazul în care nu există o legătură de capital între entitățile aceluiași conglomerat financiar, coordonatorul, după consultarea celorlalte autorități competente implicate, stabilește care este partea proporțională care trebuie luată în considerare, având în vedere răspunderea determinată de relația existentă.