Timp de patru luni, 56 de tineri antreprenori au accesat credite în sumă totală de 35.597.415 lei. Banii au fost oferiți prin intermediul programului Facilitatea de Creditare a Tinerilor și urmează să fie investiți în dezvoltarea afacerilor.

Potrivit Ministerului Finanțelor, prin intermediul programului tinerii accesează credite cu o rată a dobânzii redusă cu două puncte procentuale în raport cu rata dobânzii de referință anuală.

Majoritatea beneficiarilor, care provin din 19 raioane ale țării, au investit banii în domeniul agricol. Cele mai multe credite au fost acordate tinerilor din UTA Găgăuzia, 13, aceștia fiind urmați de tinerii din raioanele Rîșcani și Glodeni, câte șase persoane în fiecare.

Principalele condiții de eligibilitate pentru tineri și afacerile finanțate sunt:

  • vârsta beneficiarilor potențiali cuprinsă între 18 și 35 ani, la momentul depunerii cererii de credit la Instituțiile Financiare Participante intermediare;
  • suma maximală a unui sub-împrumut - până la 1.5 mln. lei;
  • activitățile eligibile și scopul cheltuielilor finanțate - mărfuri și servicii, inclusiv capital circulant;
  • tinerii vor deține cel puțin 75 la sută din proprietatea întreprinderii/afacerii;
  • beneficiari pot fi persoane fizice și juridice înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova.

În prezent, creditele pot fi accesate prin intermediul a opt bănci și două companii de creditare nebancară. Și anume: Moldova Agroindbank, Mobiasbancă Groupe Societe Generale, Moldindconbank, Fincombank, Energbank, Comertbank, ProCredit Bank, EuroCreditBank, Moldcredit și Microinvest.