Cota de autorizații de export în Federația Rusă s-a epuizat. Ministerul Economiei și Infrastructurii precizează că aceasta este negociată anual între Republica Moldova și Federația Rusă, în cadrul ședințelor Comisiilor mixte din domeniu. Iar schimbul de autorizații este realizat de regulă la începutul fiecărui an. ”Cu regret, în cazul părții ruse aceasta nu a dat dovadă de flexibilitate și ca rezultat, unilateral, pe parcursul ultimilor ani a redus contingentul de autorizații. Astfel, dacă în 2018 cota a fost de 18.000 de autorizații, pentru 2019 reprezentanții parții ruse au stabilit un contingent de 15.000 de autorizații”, se menționează într-un comunicat de presă emis de minister.

Luând în considerare că aceste cote sunt insuficiente pentru operatorii de transport rutier din Republica Moldova, pentru soluționarea acestei probleme, atât anul trecut, cât și anul curent au fost remise multiple adresări în adresa părții ruse cu solicitarea de majorare a cotei de autorizații, majoritatea fiind refuzate de către aceștia.

Doar în luna august, partea rusă a acceptat organizarea ședinței Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internațional și la solicitarea unui contingent suplimentar de autorizații a menționat că 80,8% din volumul transportărilor bilaterale sunt efectuate de către operatorii de transport moldoveni, cota operatorilor ruși fiind numai de 9,3%. De asemenea, partea rusă a menționat necesitatea întreprinderii unor măsuri pentru a majora cota de participare a operatorilor de transport ruși la efectuarea transportului rutier de mărfuri între state.

Totuși, în rezultatul negocierilor, dar și luând în considerație măsurile planificate, partea rusă a acceptat acordarea în trimestrul III a anului curent a unui contingent suplimentar de 1.250 autorizații.

Decizia privind acordarea altor contingente suplimentare pentru anul 2019 va fi luată de către partea rusă după efectuarea unei monitorizări referitor la cota de participare a operatorilor de transport ruși pe piața moldo-rusă a serviciilor de transport bilateral de mărfuri și trebuia anunțată nu mai târziu de data de 15 octombrie.

Acest subiect a fost abordat atât în cadrul Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare economică, cât și în cadrul forumului economic moldo – rus. Pentru a debloca cel puțin situația în luna august curent, de către asociațiile transportatorilor rutieri internaționali din Republica Moldova și Federația Rusă a fost organizată o întrevedere a operatorilor de transport ai ambelor state, cu participarea reprezentanților exportatorilor moldoveni, pentru elaborarea măsurilor corespunzătoare.

În prezent, Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat repetat eliberarea pentru anul 2019 a unei cote suplimentare de autorizații – 7.000 bilateral/tranzit transport marfă, pentru operatorii de transport din Republica Moldova, iar în perioada următoare este preconizată o întrevedere cu partea rusă, în cadrul căreia urmează a fi discutat inclusiv subiectul privind cotele de autorizații.

În luna septembrie au beneficiat de autorizații 279 operatori de transport, cărora le-au fost eliberate 1.214 autorizații. În perioada 1 – 17 octombrie au fost eliberate 380 autorizații la 182  operatori de transport.