Săptămâna trecută, în afara pieței reglementate sau MTF a fost înregistrată o tranzacție în sumă de peste 23 milioane de lei cu o companie din municipiul Chișinău. Datele au fost publicate de Comisia Națională a Pieței Financiare.

Mai exact, este vorba despre 96,55 la sută dintre acțiunile ”Sticlămont” SA. Acestea au fost vândute 23.234.358 lei. În total, au fost tranzacționate 1.659.597 hârtii de valoare ale companiei, la un preț de 14 lei per unitate. Acesta a fost și valoarea nominală a unei acțiuni stabilită inițial.

Potrivit datelor disponibile în rețeaua Internet, ”Sticlămont” SA deține seria de magazine Zikkurat-market. Compania este specializată în comerț cu materiale de construcții. Directorul general al companiei este Iulian Batîr.

Comisia Națională a Pieței Financiare nu a anunțat cine sunt participanții la tranzacție, însă a indicat că vânzarea acțiunilor s-a desfășurat conform prevederilor art. II alin. (3) din Legea nr.163-XVI din  13 iulie 2007 pentru modificarea şi completarea Legii privind societăţile pe acţiuni. Norma stipulează că acţionarii societăţilor își pot exercita dreptul de a înstrăina acţiunile societăţii închise, dacă statutul lor nu va prevedea altfel, după cum urmează:

  • acţionarul societăţii închise care doreşte să-şi vândă acţiunile este obligat să trimită organului executiv al societăţii o ofertă în scris cu indicarea condiţiilor tranzacţiei propuse. Organul executiv este obligat să înştiinţeze ceilalţi acţionari despre ofertă în termen de trei zile din data primirii ei;
  • dacă, în decurs de o lună de la data înştiinţării despre oferta acţionarului, alţi acţionari ai societăţii nu şi-au exercitat dreptul de preemţiune asupra acţiunilor înstrăinate, acţionarul este în drept să le vândă oricărei alte persoane la un preţ nu mai mic decât cel propus acţionarilor societăţii;
  • la cererea creditorilor acţionarului societăţii, acţiunile care aparţin acţionarului menţionat pot fi vândute în temeiul hotărârii instanţei de judecată dacă, în termen de o lună de la data înaintării cererii, acţionarii societăţii nu s-au folosit de dreptul de preemţiune asupra acestor acţiuni;
  • la trecerea dreptului de proprietate asupra acţiunilor pe calea succesiunii de drept (moştenirii), donaţiei, sau din motivul neexecutării gajului, dreptul de preemţiune al acţionarilor nu se exercită.