Trei avocați au solicitat să fie evaluați pentru a putea accede în funcția de judecător. Și anume, apărătorii care vor să schimbe roba pe mantie sunt Sergiu Bucicov, Irina Pușcașu Mamaliga și Olesea Durguz. Cererile acestora urmează să fie examinată în ședința Consiliului Superior al Magistraturii de marți, 11 iunie.

Potrivit Bazei de date a avocaților din Republica Moldova, Sergiu Bucicov a primit licența de apărător în anul 2008. Acesta activează în municipiul Chișinău și are o specializare largă în dreptul penal și civil. Menționăm că apărătorul a mai solicitat anterior să fie evaluat pentru a deveni magistrat.

Conform datelor disponibile, o persoană cu același nume a fost activat anterior în funcția de judecător. Acesta a fost în această funcție o perioadă foarte scurtă de timp, din data 11 iulie 2016 până în data de 23 martie 2017, adică puțin peste opt luni. Sergiu Bucicov a activat la Judecătoria Comrat. De asemenea, conform Institutului Național al Justiției, apărătorul a susținut, în 2018, examenele de absolvire pentru persoanele care candidează la funcția de judecător în temeiul vechimii în muncă  cu media 7,51.

Irina Pușcașu Mamaliga activează în funcția de avocat din anul 2007, în municipiul Chișinău. Aceasta a mai solicitat admiterea în funcția de judecător. Potrivit informațiilor din presă, candidatura acesteia a fost respinsă în anul 2015, după ce a obținut un punctaj scăzut de la Colegiul de evaluare al judecătorilor.

Cel de-al treilea apărător care vrea să ajungă magistrat, Olesea Durguz, are licență de avocat din anul 2013. Aceasta activează în orașul Ștefan-Vodă și are o specializare largă în dreptul penal și civil. Anterior, Olesea Durguz a activat în funcția de procuror, la fel în Ștefan Vodă și s-a eliberat din funcție în anul 2013, invocând motive de ordin personal.

Tot în ședința de marți, Consiliul Superior al Magistraturii urmează să examineze solicitarea magistratei Svetlana Garștea-Bria de a fi evaluată pentru o eventuală promovare la o instanță ierarhic superioară, dar și cererea depusă de asistentul judiciar Zinaida Bivol privind inițierea procedurilor pentru a accede în funcția de judecător.