În momentul în care apelați la un avocat, asigurați-vă că i-ați explicat pentru ce aveți nevoie de servicii juridice. Cel mai important este însă semnați un contract în care să prevedeți toate serviciile de care aveți nevoie, ca să nu ajungeți prin instanță. 

O asemenea situație a fost în cazul unui bărbat care și-a dat în judecată avocatul pentru că acesta nu și-ar fi onorat obligațiile. Mai exact, bărbatul a achitat patru mii de lei avocatului, pentru care a primit bon. Totuși, un contract în formă scrisă nu a fost încheiat. 

Nemulțumit că avocatul nu și-ar fi îndeplinit obligațiile, bărbatul a cerut să-i fie returnați cei patru mii de lei achitați, dar și prejudiciu moral în mărime de 20 de mii de lei.

Bărbatul s-a plâns că a avut nevoie de asistență juridică într-o cauză civilă cu privire la revendicarea bunurilor din posesie străină, însă avocatul nu a întreprins acțiunile necesare pentru a-i fi apărate drepturile, iar acțiunea a fost respinsă de instanțe. Mai mult, nici CtEDO nu a examinat cauza în favoarea sa, întrucât nu au fost prezentate probele necesare. 

Instanța de fond a respins cererea ca fiind neîntemeiată. Această decizie a fost menținută și de judecătorii de la apel, care au precizat că limita prestațiilor și volumul de lucru al avocatului nu au fost incluse într-un contract, ceea ce nu oferă dreptul de a solicita rambursarea banilor achitați.

Bărbatul a depus recurs, însă Curtea Supremă de Justiție a ajuns la concluzia că acesta este inadmisibil. Și asta pentru că bărbatul a indicat drept argument dezacordul cu felul în care instanţa de apel a apreciat înscrisurile probatorii şi a constatat circumstanțele cauzei. Prin urmare, nu pot fi reţinute ca temei de admisibilitate aceste argumente, deoarece ţin de reaprecierea probelor, fapt inadmisibil în recurs.