Un reclamant, care s-a plâns la CtEDO invocând eșecul autorităților moldovene de a se pronunța cu privire la cererea sa vizând întoarcerea fiicei sale în Turcia, va primi doar despăgubirile propuse de Guvernul de la Chișinău, chiar dacă nu a fost de acord cu acestea. Decizia a fost pronunțată de CtEDO în data de 14 februarie.

Potrivit Agentului guvernamental, după ce încercările de soluționare amiabilă a cauzei au eșuat, în data 8 iunie 2018, Guvernul a formulat o declarație unilaterală, prin care a recunoscut încălcarea dreptului reclamantului la respectarea vieții sale de familie, propunând în acest sens achitarea sumei de 8.000 de euro pentru orice prejudiciu material și moral, inclusiv costuri și cheltuieli.

Prin scrisoarea din 9 iulie 2018, reclamantul a declarat că nu era de acord cu termenii declarației unilaterale prezentate de către Guvern, considerând că suma propusă era prea mică pentru că avea alți trei copii într-o altă familie. Totuși, examinând declarația în lumina principiilor stabilite în jurisprudența sa referitoare la practica răpirii internaționale a copiilor, Curtea a notat că fiica reclamantului s-a aflat în Republica Moldova încă de la vârsta de trei ani și, prin urmare, nu a fost convinsă de faptul că reîntoarcerea acesteia în Turcia ar fi în interesul ei.

Totodată, Curtea a considerat că suma pe care Guvernul s-a angajat să o achite reclamantului pentru încălcarea dreptului său garantat de Convenție este în concordanță cu sumele pe care aceasta le-a acordat în cauze similare versus Republica Moldova.

Prin urmare, considerând că respectarea drepturilor omului garantate prin Convenție și prin Protocoalele sale nu impune continuarea examinării cererii, Curtea a decis să radieze cererea de pe rol.

Această decizie este disponibilă în limba franceză și poate fi accesată pe pagina web a Curții.