O bancă a acceptat ştergerea unei datorii aproape egale cu suma împrumutată iniţial de un consumator, scrie mediafax.ro. Este vorba despre aproximativ 45 de mii de euro.

Potrivit Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar, acesta este un caz social în care banca a acceptat ştergerea unei sume importante şi condiţii mai bune de plată pentru diferenţa care a rămas de achitat. Autoritatea spune că ambele părţi au de câştigat, deoarece îşi pot continua relaţia contractuală şi, prin alegerea concilierii, a negocierii, evită rezolvarea litigiilor în instanţă.

Instituţia specifică că persoana a împrumutat de la bancă, în 2007, aproximativ 50.000 de Euro. Creditul avea dobândă variabilă, astfel că rata lunară a ajuns la 780 EUR. În plus, creditul a suportat de-a lungul anilor mai multe restructurări. La toate s-au adăugat înrăutăţirea situaţiei economice şi familiale: deprecierea treptată a leului în raport cu euro, scăderea salariului şi agravarea stării medicale a membrilor familiei.

În urma negocierilor, Banca a acordat o diminuare a soldului de 44.600 de euro care reprezintă aproape întreaga sumă pe care consumatoarea a împrumutat-o în 2007. Pentru diferenţa care a rămas de plată, banca a împărţit suma în rate cu dobândă fixă. Practic, rata lunară va fi de aproximativ 1.000 de lei în perioada următoare. Soluția a fost acceptată în urma concilierii, care a durat circa trei luni.