Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) condamnă Ordonanța de Urgență adoptată în data de 19 februarie prin care au fost aduse modificări legilor justiției.

Potrivit UNJR, modificările conțin o serie de prevederi care încalcă principiul separării carierei judecătorilor de cea a procurorilor și modifică condițiile de accedere la Înalta Curte de Casație și Justiție, reprezentând un pas enorm înapoi față de forma anterioară a statutului celor două profesii.

Uniunea solicită Guvernului să revină de îndată asupra acestor prevederi, înainte ca acestea să producă efecte negative iremediabile.

Încălcarea separării carierei judecătorilor de cea a procurorilor

Potrivit UNRJ, un principiu de bază introdus prin modificările aduse legilor justției în 2017-2018 a fost “separarea carierelor” judecătorilor de a procurorilor, pentru a se elimina confuzia dintre cele două cariere din autoritatea judecătorească, independente una de cealaltă.

Normele actuale prevăd: “Cariera judecătorului este separată de cariera procurorului, judecătorii neputând interfera în cariera procurorilor și nici procurorii în cea a judecătorilor.

Competentele Plenului CSM în materie de carieră a judecătorilor și procurorilor au fost date Secțiilor CSM, în funcție de profesie.

Prin ordonanța de urgență din 19 februarie s-au introdus două modificări noi, care potrivit Uniunii încalcă fundamental principiul “separării carierelor”. Este vorba de modificare competenței de avizare a propunerilor pentru ocuparea funcțiilor de cel mai înalt grad în parchete, aceasta trecând de la Secția pentru procurori la Plenul CSM.

De asemenea, s-a conferit posibilitatea unui judecător, care a fost procuror în trecut, sa devină șef într-un parchet, fapt ce în opinia UNJR reprezintă o încălcare gravă a separării carierelor.

Modificarea condiției vechimii pentru a accede la Înalta Curte de Casație și Justiție

O altă modificare care potrivit UNJR încalcă principiul separării carierelor este modificarea condiției vechimii pentru a accede la ÎCCJ.

În forma anterioară a legii se spunea că pot accede la ÎCCJ numai judecătorii care “au o vechime efectivă în funcția de judecător de cel puțin 18 ani”, acum articolul s-a modificat astfel: “au o vechime de cel puţin 18 ani în funcţiile de procuror sau judecător”.

Uniunea notează că profesia judecătorilor este diferită de cea a procurorilor, deoarece judecătorii înfăptuiesc justiția, iar procurorii sunt participanți în proces, contribuind la înfăptuirea ei. Potrivit UNRJ, este imperativ, ca accederea la cea mai înaltă instanță din România să se facă de judecători ce au dobândit experiența cerută de lege strict în această profesie.

Potrivit UNJR, ordonanța conține și prevederi necesare, care pot preveni blocajul unor concursuri iminente, însă modificările criticate vor avea efecte negative profunde, Uniunea solicitând de urgență abrogarea acestor modificări.