Zona Economică Liberă Bălți a rămas fără un teren de 2,2 ha din Chișinău, care a fost inclus în componența Zonei în luna iulie 2018. Modificarea suprafeței a fost aprobată astăzi de Executiv în baza unui proiect pentru modificarea articolului 1 al Legii privind Zona Economică Liberă ”Bălți” - abrogarea lit. p) din alin. (2).

Terenul fără de care a rămas ZEL Bălți este amplasat pe str. Sprîncenoaia din capitală, unde își are sediul un liceu, al cărui fondator este Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

După ce va fi scos din componența ZEL Bălți, terenul, care este proprietate publică a statului, urmează să fie transmis în administrarea Agenţiei Proprietății Publice.

Proiectul de lege a fost aprobat prin angajarea răspunderii de către Guvern – o procedură specială potrivit căreia documentul nu se aprobă de Parlament, ci se consideră adoptat prin asumarea răspunderii de către Executiv.

Amintim că, în octombrie 2018, suprafața Zonei a fost extinsă cu un teren de 23 de ha în sudul țării, iar în septembrie cu 36 ha în diverse regiuni.

ZEL ”Bălți” numără peste 50 de companii rezidente. Rezultatele Zonei egalează sau chiar depășesc rezultatele tuturor celorlalte zone economice libere din țară.