Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să examineze, în ședința de marți, un subiect privind avansarea a 11 judecători în gradele de calificare. Zece dintre aceștia au primit calificativul ”foarte bine” la ultima evaluare, iar unul, ”excelent”.

Astfel, cel mai înalt calificativ de evaluare l-a primit magistratul Stelian Teleucă, Curtea de Apel Chișinău. Gradul de calificare deținut de acesta ar putea fi schimbat din III în II. La fel, ar putea avansa cu o treaptă, până la gradul II și alți patru judecători:

  • Virgiliu Buhnaci, de la Curtea de Apel Chișinău;
  • Svetlana Șleahtițki, de la Curtea de Apel Bălți;
  • Elena Grumeza, de la Curtea de Apel Bălți;
  • Dumitru Pușca, de la Curtea de Apel Bălți.

De asemenea, gradul de calificare II l-ar putea primi Alexandru Spoială, de la Curtea de Apel Chișinău. Acesta va avansa însă cu două trepte, de la gradul IV. Totodată, CSM urmează să decidă dacă trei judecători vor primi gradul de calificare III. Aceștia sunt Dorina Croitor, vicepreședintele Judecătoriei Strășeni, Ludmila Barbos, magistrate la Judecătoria Chișinău și Ghenadie Purici, judecător la instanța de prim nivel din Soroca.

Printre magistrații care ar putea avansa în gradul de calificare se regăsește și Ion Malanciuc, de la Judecătoria Criuleni. Acesta ar putea deține gradul IV, în loc de gradul V, care îl are în prezent. În același timp, Adrian Cerbu, de la Judecătoria Criuleni ar putea primi primul grad de calificare, V.

Conform prevederilor legale, gradele de calificare cinci, patru și trei se acordă judecătorilor și vicepreședinților instanțelor de prim nivel, iar gradul de calificare doi, președinților judecătoriilor și magistraților de la curțile de apel.