Veste bună pentru persoanele care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției. Din 2021, acestea ar putea achita 12% impozit pe venit și nu 18 la sută. Modificarea a fost inclusă în proiectul politicii fiscale și vamale pentru 2021, care a fost aprobat ieri de către Guvern. Documentul urmează să fie discutat și în Parlament.

În același timp, potrivit proiectului politicii fiscale și vamale, liber profesioniștii ce practică activitate în sectorul justiției, vor beneficia de toate tipurile de prestații de asigurări sociale de stat. Proiectul propune ca aceștia să achite contribuții de asigurări sociale aferente venitului mediu lunar asigurat ce va constitui mărimea salariului mediu pe economie pentru a putea beneficia de toate tipurile de prestații de asigurări sociale prevăzute de sistemul public de asigurări sociale ca indemnizația de maternitate, indemnizație pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani, incapacitatea temporară de muncă, etc. 

Amintim că, într-o opinie a Consiliului UAM asupra proiectului politicii fiscale și vamale pentru 2021, avocații au cerut micșorarea cotei impozitului pe venit de la 18% la 12 la sută. Atunci, avocații au mai solicitat atunci păstrarea modului de plată a contribuțiilor de asigurări sociale în sumă fixă pentru liber profesioniștii din domeniul justiției, cu extinderea prestațiilor de asigurări sociale după cum urmează: 

  • contribuție fixă minimă (obligatorie) – 12 236 lei / an – cu toate prestațiile de asigurări sociale calculate din venitul lunar asigurat egal cu 1/2 din salariul mediu pe economie prognozat pentru anul respectiv;
  • contribuție fixă calificată (opțională) – 24 255 lei / an – cu toate prestațiile de asigurări sociale calculate din venitul lunar asigurat din mărimea salariului mediu pe economie în anul respectiv.

Mai multe detalii, vedeți aici.

Discuții la acest capitol au avut loc și săptămâna trecută la întâlnirea membrilor Consiliul UAM cu prim-ministrul Ion Chicu. Atunci membrii Consiliului UAM au propus ca avocații să poată avea opțiunea de a alege:fie achită o contribuție fixă de 12 mii lei/an și beneficiază de un pachet minim de alocații sociale, or achită contribuția fixă de 24 mii lei/an și vor fi asigurați cu un pachet mai mare de servicii sociale din partea statului. Discuțiile la ședință s-au concetrat pe unele aspecte ce țin de impozitul pe venit și asigurările sociale care vizează reprezentanții profesiilor juridice.