Mai mulți funcționari și demnitari de stat au ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate de la începutul anului. Potrivit datelor pentru primele nouă luni ale anului, au fost identificate 17 cazuri de averi nedeclarate, ca urmare a controalelor pe avere realizate de inspectorii de integritate. Din aceste cazuri, a fost identificată o diferență substanțială dintre averea dobândită și veniturile realizate în sumă totală de peste 20 milioane de lei. 

În raportul instituției se arată că în instanța de judecată au fost remise 11 cereri de confiscare a averii pe numele a trei deputați/ex-deputați, doi judecători, un procuror, doi funcționari cu statut special, un primar și un funcționar public.

Pe parcursul celor 9 luni ale anului, inspectorii de integritate au inițiat 279 de controale. În 82 de cazuri sunt verificate averile fostului președinte al RM, a nouă deputați, 13 judecători, 15  procurori, un fost ministru, patru secretari de stat, un ambasador, dar și alți funcționari de demnitate publică și de stat.

În 149 de cazuri au fost supuse verificărilor pentru stabilirea conflictelor de interese un judecător, un fost ministru, cinci președinți și vicepreședinți de raioane, 45 de primari, dar și alți funcționari.

În alte peste 550 de situații, inspectorii de integritate au refuzat să inițieze proceduri de control, motivele invocate fiind lipsa bănuielii rezonabile, petiții necorespunzătoare cerințelor legale sau informațiile din investigații nu conțineau materiale relevante pentru scoaterea în vileag a unor bunuri nedeclarate de subiectul declarării. În refuzurile inspectorilor sunt vizați actualul Președinte al Republicii Moldova, deputați, judecători, procurori, membri CSM, miniștri, secretari de stat, primari, consilieri, etc .

Totodată, inspectorii de integritate au constatat 169 de încălcări privind regimul juridic al averii, conflictelor de interese, incompatibilităților sau restricțiilor. Faptele au fost comise de șapte deputați, doi judecători, cinci procurori, un secretar de stat, șapte președinți de raion, primari și consilieri .

În baza controalelor efectuate, inspectorii de integritate au constatat și încălcări ce țin de competența altor instituții de control, care au fost sesizate de ANI. Respectiv, ANI a remis în atenția Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție sau a organelor de urmărire penală circa 25 de denunțuri despre îmbogățire ilicită, fals în declarații, scheme de spălare de bani, evaziune fiscală. Doar în 13 cazuri procurorii au inițiat examinarea cauzelor (în privința unui judecător, a doi deputați și a funcționarilor publici sau cu statut special). În celelalte cazuri sesizate, procurorii au refuzat să inițieze proceduri penale, deși erau vizați înalți funcționari de stat sau persoane de demnitate publică.

Aceeași situație a fost înregistrată și pe denunțurile înaintate către autoritatea fiscală. Din cele opt sesizări remise cu privire la recalcularea impozitelor și a evaziunii fiscale, instituția a reacționat doar la cinci cazuri.