Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat controale în privința a 20 de funcționari din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), dar și din subdiviziunile teritoriale ale ANSA din Orhei, Căușeni, UTA Găgăuzia, Drochia, Călărași, Soroca, Hâncești, Bălți și Fălești. Aceștia sunt verificați pentru încălcarea regimului jurdic al incompatibilităților.

De altfel, săpămâna trecută, ANI a inițiat 23 de controale și a refuzat să verifice alți 17 subiecți ai declarării. În aceste refuzuri sunt vizați a opt consilieri raionali și locali, patru primari, un funcționar public cu statut special, un funcționar public dintr-o primărie, un administrator de întreprindere municipală și un director de societate pe acțiuni.

Doi consilieri din Lăpușna din raionul Hâncești s-au ales cu câte o amendă pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale. Totodată, inspectorii de integritate au depistat diferență substanțială în averea unui vicedirector de spital în mărime de peste 700 de mii de lei.

Juriștii ANI au apărat actele de constatare în 37 de ședințe de judecată.