Actele de corupție urmează să fie sancționate extrem de dur. Parlamentarii urmau să examineze astăzi modificarea Codului penal, prin care sunt criminalizate cinci tipuri de infracțiuni și este prevăzut majorarea termenului de prescripție până la 10 ani. Dezbaterile pe marginea acestui proiect au fost amânate. Astfel, Codul penal va prevede criminalizarea pentru cinci tipuri de infracțiuni. Acest lucru înseamnă că cei care le vor comite vor face obligatoriu închisoare, fără alternative pentru judecători, dar și pentru condamnat. Acestea sunt: delapidarea patrimoniului public, exercitarea unei funcții publice în conflict de interese,  tăinuirea averii și intereselor personale ale declaranților din sectorul public, dar și declaranților din sectorul privat, unde statul are cotă-parte.
  • Pentru delapidarea patrimoniului public se prevede închisoare de la 3 la 7 ani, cu o mărime a amenzii de la 7 la 8 mai mare decât valoarea bunurilor însușite.
  • Exercitarea unei funcții publice în conflict de interese se va sancționa cu închisoare de la 1 la 5 ani, cu privarea dreptului de deține funcții publice până la 7 ani și amendă cu peste 8.000 de unități convenționale.
  • Tăinuirea intenționată a averii și intereselor personale de către persoanele din sectorul public se sancționează cu până la 2 ani se închisoare, cu o amendă de până la 7.000 de unități convenționale și privarea pentru 7 ani a dreptului de a deține funcții publice.
  • Pentru admiterea conflictului de interese în exercitarea artibuțiilor în sfera privată, în organizații în care statul are cotă parte, se va acorda de la 1 an până la 3 ani se închisoare, cu amendă și privarea pe un termen de cinci ani de ocupa funcții publice.
  • Pentru tăinuirea averii și intereselor persoanale ale persoanelor din sectorul privat se va pedepsi cu închisoare pentru un termen de până la 1 an, plus aplicarea amenzilor.
De asemenea, Codul penal nu va mai permite aplicarea amenzilor mai blânde pentru corupție. Astfel, judecătorii nu vor putea aplica articolul 79 din Codul penal, care prevede aplicarea pedepselor mai blânde decât cele prevăzute de lege.  Totodată, este important de menționat că termenul de prescpriție pentru infracțiuni de corupție va constitui 10 ani. În același timp, o persoană care va lua mită va plăto o amendă de la 8 la 10 ori mai mare decât valoarea mitei, iar amenzile pentru spălarea banilor și finanțarea terorismului vor crește până la 7,8 milioane de euro. Amintim că recent Parlamentul a votat criminalizarea a 12 tipuri de infracțiuni printre care: împiedicarea dreptului la vot, remunerarea ilicită pentru lucrări legate de deservirea populației, amestecul în înfăptuirea justiției, eschivarea de la mărturie sau declarații mincinoase, traficul de influență, abuzul de putere și abuz de serviciu, excesul de putere, falsul în acte publice, luarea și darea de mită.