Autor: Ana Iovu Casa de avocatură „Cobzac & Partners” De mai mulți ani se discută despre integrarea europeană a Republicii Moldova, dar deocamdată nu este clar când acest lucru se va întâmpla. În prezent, foarte mulți moldoveni au dublă cetățenie, dintre care una e a unui stat membru UE, ceea ce le permite să se angajeze în câmpul muncii în Uniunea Europeană. Totuși, mai sunt persoane, și nu puține, care nu pot beneficia de privilegiile unui cetățean UE. Ceea ce trebuie de știut este că și acestea pot dobândi drept de muncă în UE, însă procesul este unul destul de anevoios. În același timp, sunt anumite categorii de persoane pentru care a fost simplificată modalitatea de obținere a dreptului de muncă în UE. Una dintre acestea este cea a lucrătorilor cu înaltă calificare profesională. Uniunea Europeană pune accent pe dezvoltarea sa economică și socială, întreprinzând mai multe acțiuni în acest sens, mai ales în contextul în care state dezvoltate ale lumii, cum ar fi SUA, Canada, Australia etc., atrag din ce în ce mai mulți lucrători înalt calificați. Respectiv, pentru a-i atrage în UE pe cei mai buni, a fost creată, prin Directiva 2009/50/CE din 25 mai 2009, „Cartea Albastră a UE”. Aceasta reprezintă un permis de muncă european ce oferă imigranților, inclusiv celor din Republica Moldova, cu înaltă calificare profesională, posibilitatea să lucreze și să trăiască în orice țară din cadrul Uniunii Europene, cu excepția Danemarcei și Irlandei, care nu sunt supuse propunerii. Pentru a fi eligibil, migrantul trebuie să aibă studii superioare sau o înaltă calificare profesională, ceea ce presupune cinci ani de experienţă profesională, dintre care doi ani să fi ocupat o poziţie superioară. Directiva reglementează o procedură simplificată de angajare și ședere legală pe teritoriul unui stat membru UE a muncitorilor înalt calificați din statele terțe (state care nu sunt membre UE), precum și membrilor familiilor acestora. Pentru a avea dreptul să intre în UE, solicitantul trebuie să prezinte:
  • un contract de muncă sau o ofertă fermă de angajare cu un salariu de cel puţin 1,5 ori salariul mediu brut anual plătit în statul membru în cauză (statele membre pot reduce pragul de salariu la 1,2 pentru anumite profesii, în cazul în care există o nevoie deosebită de lucrători din ţări terţe);
  • un document de călătorie valabil şi un permis de şedere valabil sau o viză naţională pe termen lung;
  • dovada unei asigurări de sănătate;
  • pentru profesiile reglementate, documente care să ateste că persoana respectivă întruneşte cerinţele juridice, iar pentru profesiile nereglementate, documente care să ateste calificările profesionale superioare relevante.
În plus, solicitantul trebuie să nu fie considerat de statul membru o ameninţare pentru ordinea publică. Persoanei respective, de asemenea, i se poate cere să îşi comunice adresa din statul membru respectiv. Statele membre sunt libere să decidă dacă solicitarea pentru eliberarea unei Cărţi Albastre a UE trebuie înaintată de către muncitorul ţării terţe şi/sau de către angajatorul acestuia. În cazul în care candidatul îndeplineşte condiţiile de mai sus şi autorităţile naţionale decid să îl admită, acestuia i se eliberează o Carte Albastră a UE, valabilă pentru o perioadă standard cuprinsă între unu şi patru ani. Solicitarea va fi acceptată sau respinsă în decurs de 90 de zile de la înaintare. Dacă solicitarea este acceptată, solicitantului i se vor acorda toate facilităţile pentru obţinerea vizelor necesare. Această Carte conferă persoanelor din ţările terţe şi familiilor acestora următoarele drepturi:
  • de intrare, de reintrare şi şedere pe teritoriul statului membru emitent şi de trecere prin alte state membre;
  • de muncă în sectorul în cauză;
  • de tratament egal cu resortisanţii statului respectiv în ceea ce priveşte, de exemplu, condiţiile de muncă, securitatea socială, pensiile, recunoaşterea diplomelor, învăţământul şi formarea profesională.
După doi ani de angajare legală, aceştia au dreptul la tratament egal cu resortisanţii statului respectiv în ceea ce priveşte accesul la orice loc de muncă înalt calificat. După 18 luni de şedere legală, persoanele respective se pot muta în alt stat membru pentru obţinerea unui loc de muncă înalt calificat (în funcţie de limitele stabilite de statul membru cu privire la numărul de resortisanţi externi acceptaţi). Procedura este aceeaşi ca în cazul admisiei în primul stat membru. Un posesor al unei Cărţi Albastre a UE şi familia acestuia au însă dreptul la liberă intrare şi şedere pe teritoriul unui al doilea stat membru, cu condiţia de a notifica autorităţile de acolo în termen de o lună de la sosire. Al doilea stat membru poate decide să nu permită angajarea resortisantului din ţara terţă până la luarea unei decizii pozitive cu privire la solicitarea acestuia. Solicitarea poate fi însă prezentată deja autorităţilor din al doilea stat membru în perioada în care posesorul Cărţii Albastre a UE locuieşte şi lucrează încă în primul stat membru. Cartea albastră a UE este o oportunitate foarte bună pentru persoanele din țări terțe, inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova care nu au cetățenia unui stat membru și își doresc să migreze în UE în vederea ocupării unui loc de muncă înalt calificat. Mai multe detalii legate despre procedura de obținere a Cărții Albastre a UE, despre condiții și criterii de admisibilitate puteți găsi în Directiva 2009/50/CE din 25 mai 2009. De asemenea, trebuie să studiați și legislația statului în care doriți să migrați, pentru că, deși directivele au caracter obligatoriu pentru statele membre UE, acestea, de fapt, instituie un obiectiv general, a cărui implimentare rămâne la latitudinea fiecărui stat în parte.