Atunci când o persoană are nevoie de anumite servicii juridice va apela la un avocat. Cu toate acestea, nu toți avocații pot să ofere aceleași servicii juridice, la același nivel calitativ, și nici la același cost. Astfel, la alegerea avocatului potrivit trebuie să țineți cont de câteva aspecte esențiale. Dar, trebuie să știți: avocatul potrivit nu întotdeauna va garanta succesul unei cauze. În primul rând, trebuie să țineți cont că avocatul este un profesionist independent. El nu este obligat să preia cazul, chiar dacă sunteți convins că dreptatea este de partea Dvs. La fel ca practica din alte servicii, avocatul are dreptul să își selecteze clientela: în funcție de propriile convingeri și în concordanță cu interesele sale profesionale și materiale. Pe lângă acestea, un potențial client trebuie să țină cont și de următoarele aspecte:
  • Nu toți avocații au același nivel de pregătire profesională. Înainte de a solicita serviciile unui avocat, trebuie sa vă documentați cu privire la nivelul studiilor sale, să-i analizați CV-ul și chiar să-i studiați portofoliul. Certitudini legate de competența avocatului se pot oferi doar atunci când acesta a mai soluționat favorabil cauze similare.
  • Nu toți avocații au aceeași experiență profesională, chiar dacă studiile sunt impecabile. Cea mai mare parte a efortului depus de un avocat este pregătirea specifică fiecărui caz. Efortul va fi cu atât mai mic cu cât avocatul este familiarizat cu problematica generală a cazului. Prin urmare: Nu-i ascundeți avocatului nimic despre caz! Rolul lui nu este să vă judece, ci să vă ofere cea mai bună consultanță. Cunoscându-vă complet cazul, avocatul se va putea concentra pe anumite detalii care pot fi valorificate și care pot fi esențiale în câștigarea cauzei.
  • Renunțați la mituri de genul: Avocat tânăr = avocat neexperimentat, Avocat în vârstă = avocat experimentat! Ca în toate domeniile în care experiența profesională joacă un rol important, nici în avocatură tinerețea nu reprezintă o virtute în sine.
  • Doamna avocat sau domn avocat? În multe cazuri, profesionalismul femeilor-avocat a condus la recunoașterea profesională a acestora și nu întâmplător celebritatea se manifestă atât în rândul avocaților, cât și al „avocatelor”.
  • Avocat celebru sau avocat mai puțin cunoscut? Celebritatea unui avocat reprezintă, de cele mai multe ori, expresia activității profesionale a acestuia, dar și manifestarea unor aptitudini personale. Există avocați mai puțin cunoscuți, cu un nivel de pregătire profesională cel puțin similar cu cel al avocaților celebri.
  • Avocat scump sau avocat ieftin? Nivelul onorariilor percepute de avocați sunt în general corelate cu implicarea acestora în susținerea demersului specific. Un onorariu mic presupune un nivel scăzut de implicare și poate duce la manifestarea unei frustrări a avocatului pe parcursul desfășurarii activității. Un onorariu mare poate responsabiliza avocatul mai mult în activitatea acestuia. Onorariile stabilite pe rate orare reprezintă, adesea, cea mai echitabilă formă de colaborare. Există o corelație între nivelul onorariilor percepute de avocați, gradul de profesionalism al acestora și aprecierea de care se bucură pe piața serviciilor de avocatură.
  • Avocat individual sau firmă de avocatură? Există avocați cu o excelentă performanță profesională în ambele forme de organizare a profesiei. O firmă de avocatură dispune de o bază materială semnificativ mai mare, de personal mai numeros, de specialiști în domenii conexe și de colaboratori a căror experiență profesională este verificată.
În Republica Moldova activitatea de avocat este reglementată de prevederile Legii cu privire la avocatură. Conduita profesională a avocaților este exercitată în conformitate cu prevederile Codului deontologic al avocatului. Sursa: avocatura.com