Pe lângă simplificarea procedurile de perfectare a operațiunilor de import, efectuate de către întreprinderi, a fost adoptat și un macanism de prelungire a termenului de plată a drepturilor de import. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat ieri în ședință de Guvern. Astfel, Agentul Economic Autorizat este în drept să solicite prelungirea termenului de plată a drepturilor de import, indiferent de acordarea scutirilor, facilităților sau altor amânări acordate de către organul vamal în procesul de vămuire. Totodată, nu poate fi prelungit termenul de plată a taxelor pentru efectuarea procedurilor vamale. Prelungirea termenului de plată se calculează începând cu ziua validării declarației vamale corespunzătoare. În cazul în care termenul prelungit expiră în zilele de odihnă sau sărbători, acesta se prelungește până în prima zi lucrătoare, imediat următoare zilei de odihnă sau de sărbătoare. În cazul prelungirii termenului de plată a drepturilor de import se calculează o dobândă echivalentă cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei la creditele pe termen scurt, care este în vigoare la data acordării prelungirii, pentru fiecare zi de prelungire a termenului de plată, dacă legislația nu prevede altfel. Pentru obținerea certificatului de prelungire a termenului de plată, Agentul Economic Autorizat prezintă organului vamal la care se deservește următoarele documente:
  • cererea de prelungire a termenului de plată
  • declarația de propria răspundere ca nu este în stare de insolvabilitate și nu se află în procedura de reorganizare sau lichidare
  • garanția achitării eventualelor drepturi de import, calculată pentru cuatumul mediu al acestora, fiind însoțită de declarația pe propria răspundere privind valoarea cumulată a importurilor și suma drepturilor de import calculate, realizate pe parcursul utlimelor 12 luni consecutive.
Agenții economici pot depune documentele pe suport de hârtie, în adresa Serviciului Vamal sau a biroului vamal, precum și în format electronic, cu aplicarea semnăturii digitale. Cererea agentului economic autorizat se examinează în termen de cel mult trei zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia la organul vamal. În cazul întrunirii tuturor condițiilor, organul vamal emite solicitantului certificatul de prelungire a termenului de plată pe suport de hârtie în termen de 10 zile lucrătoare. Potrivit autorilor proiectului, prelungirea termenului de plată a drepturilor de import constituie o premisă pentru eliberarea temporară a fluxului financiar al întreprinderilor importatoare, precum și crearea posibilității obținerii unor credite bancare preferențiale, acordă posibilitatea acumulării surselor necesare și permite o flexibilitate în decizia importatorului.